Touristik Label - 413MN18: Stâna de Vale-Casc. Moara Dracului

Legătura Stâna de Vale - Casc. Moara Dracului
Traseul 18 Cruce Albastră este traseul de acces spre Cascada Moara Dracului, una din cele mai frumoase cascade din Munții Apuseni, cu o cădere în două trepte ce însumează cca. 20 m, într-un cadru pitoresc, deosebit de sălbatic.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,14km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
657m
Coborâre
368m
Vârf
1395m

Tabs

Indicaţii de orientare

Până la Cantonul Forestier Ciripa traseul este comun cu traseul 16 BG (vezi descrierea la traseul 16). De aici coborâm pe drumul forestier de-a lungul Văii Drăganului 400 m până la barajul unei microhidrocentrale noi unde cotim dreapta pe un alt drum forestier. După mai bine de 1 km, după un pod îl părăsim pentru un drum de tractor care urcă de-a lungul pârâului. La o curbă bruscă a drumului spre stânga intrăm pe o cărare care urcă prin pădure. Ni se alătură din dreapta marcajul PG. Trecem de două pâlcuri de grohotiş şi ajungem la baza cascadei.

Etape

Stâna de Vale-Culmea Muncelu-Cantonul Forestier Ciripa-Cascada Moara Dracului

Descriere

Traseul 18 CA este traseul de legătură Stâna de Vale spre Cascada Moara Dracului, o cădere de apă impunătoare pe versantul vestic al munților Vlădeasa, cu două săritori. Este un traseu destul de solicitant, într-o drumeție de cca. 3 - 4 h, potrivit drumeților cu experiența porțiunilor de abrupt cu grohotiș, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Stațiunea Stâna de Vale este o importantă bază turistică, poziționată în inima munților Apuseni, la altitudinea de 1100 m în apropierea Parcului Natural Apuseni., important punct de plecare spre numeroase trasee turistice și cicloturistice din zonă și loc de odihnă și tratament pentru diferite afecțiuni. Stațiunea are și o pârtie de schi cu lungimea de 550 m.

Porninim din Stațiunea Stâna de Vale, trecem pe lângă Izvorul Minunilor,  pe un drum forestier la început asfaltat, apoi luăm direcția spre Cascada Moara Dracului pe un drum care urcă prin pădure, cu marcaje BA, BG, TR și CA. După ce ieșim de pe drum, menținem poteca care urcă prin pădure la o pășune de pe Culmea Muncel cu stână mare. Aici se desprinde la stânga BA, spre Lacul de Acumulare Leșu (traseul 26) și se intersectează PG -  Circuitul Stâna de Vale (traseul 13).

Continuăm alături de BG și TR pe un drum forestier care trece pe la Cantonul Forestier Muncel, apoi intrăm în pădure şi coborâm destul de abrupt spre Valea Drăganului, până lângă Cantonul Forestier Ciripa, în apropierea Izvorului Esmeralda, cu o construcție pitorească de beton. Reveniți la traseu, marcajul CA coboară cca. 10 min pe drumul forestier V. Drăganului, până la barajul unei microhidrocentrale. De aici urmăm la dreapta un drum forestier, care însoțește V. Moara Dracului, mai bine de 1 km, până în dreptul unui pod unde se intră pe un drum de tractor care urcă de-a lungul pârâului. 

Într-o curbă bruscă, părăsim și acest drum, intrând pe o cărare care urcă prin pădure și ajunge la intersecția cu traseul de legătură BG - CA, marcat  PG (traseul 19). Depășim două porțiuni de grohotiș, într-o porțiune de abrupt care necesită atenție, apoi ajungem la baza cascadei. Impunătoare, Cascada Moara Dracului se prăvălește în două trepte însumând cca. 20 m, între blocurile gigantice de stâncă, într-un decor deosebit de sălbatic și fermecător, pe versantul vestic al munților Vlădeasa.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Stâna de Vale-Casc. Moara Dracului în Vlădeasa, Bihor este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră