Traseul 28 TA este traseul de legătură dintre Stațiunea Turistică Stâna de Vale și Peștera Meziad. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 2000 de m diferențe de nivel, în aprox. 8 - 9 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. .
Traseul pornește de la Stâna de Vale pe drumul județean ce duce spre Beiuș, prin șaua Băița și ajunge după cca. 3 km în Şaua Muşunoaie, însoțit de marcajul PA (traseul 14) - Circuitul cascadei Săritoarea Ieduţului. Din șaua Băița, traseul urcă în coasta vârfului Dealului Mare, apoi străbate o succesiune de pâlcuri de pădure şi poieni mai mici, pe culmea Dl. lui Ilie, în arealul Munților Pădurea Craiului.
Ajungem în poiana Voivodeasa, cu trei stâne, de unde traseul face o buclă la stânga pentru a se înscrie în urcarea spre Vârful Mermezii. apoi parcurgem o mică dar frumoasă custură cu stânci care se încheie în Vârful Piatra Tisei. Trecem de Poiana cu stână Bălinţei, de pe Culmea Beiuşele și ajungem la marcajul dublu PA (traseul 30), care coboară în Valea Iadului. Cotim stânga pe un drum forestier care străbate interfluviul dintre văile Luncii si Meziad, ocolind vârfurile mai înalte și traversăm câteva poieni frumoase. Într-o astfel de poiană se întâlnește o dolină, semn că am ajuns în zona carstică, apoi într-o altă poiană, un observator de vânătoare. Drumul pe culme coboară apoi prin tufișuri (atenție la marcaje) și urmează un pârâu mai bine de 1,3 km până la drumul auto de pe valea Meziadului, unde se află Cantonul Forestier Meziad.
De aici trecem pe lângă o mică carieră, intrăm pe Valea Şasa și străbatem Cheile Văii Şasa. Poteca îngustă urmăreşte valea în amonte şi intră într-un loc mai strâmt, care în lipsa unor amenajări poate fi periculos iarna sau la ape mai mari. Ieșim în frumoase lunci, unde poteca devine drumeag, apoi urcăm pe o potecă ce ne conduce la un izvor.
De la izvor, marcajele ne conduc pe Platoul Carstic Leucuş, ocolind o dolină. În apropiere se află Peștera Mare din Leucuș, cu o galerie de 8 m lățime, ce lasă impresia unui gol subteran spațios. Străbatem platoul și după un coborâș accentuat prin pădure, ajungem la Cabana Meziad, pe drumul auto de pe Valea Peşterii. Pentru a ajunge la peștera Meziad se urmează drumul circa 1 km, prin cheile Văii Peștera.
Peştera Meziad, unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute obiective turistice de pe teritoriul României, o atracție turistică atât pentru speologi cât și pentru turiști, are o dezvoltare de 4774 m, din care 1038 m sunt amenajați pentru turiști, fiind una dintre primele peșteri amenajate din țară. În anul 1921, sub îndrumarea lui Emil Racoviță, peștera Meziad intră în interesul Institutului Român de Speologie (primul din lume). În galerii s-au găsit resturi fosile de Ursus spelaeus, iar stalactitele și stalagmitele fac deliciul vizitatorilor.
Comentarii