Touristik Label - 413MN30: Traseul 8 PR-Peştera Şuşman-Traseul 8 PR

Circuitul grotelor din Răchițele, cu Peştera Şuşman
Traseul 30 Cruce Albastră este Circuitul Grotelor Răchițele. Din zona Cascada Vălul Miresei, o potecă abruptă echipată pe alocuri cu lanțuri, urcă la Peştera Şuşman, Peştera Ţiclău, apoi deasupra Abruptului Ţiclăului (Piclăului), cu 2 puncte de belvedere.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
1,56km
Durată
~1:30h
Urcare
291m
Coborâre
291m
Vârf
924m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Circuitul Grotelor: este un traseu destul de scurt, dar totodată plin cu zone abrupte cu lanţuri, precum şi o trecere prin peşteră (Peştera Şuşman). Traseul porneşte din traseul 8 PR, aproape de Cascada Vălul Miresei (V. Stanciului), urcă până la Peştera Şuşman, apoi deasupra Abruptului Ţiclăului (Piclăului), unde sunt două puncte de belvedere spre Vf. Lespezi şi spre Vlădeasa. Apoi traseul coboară pe o potecă abruptă şi ajunge la punctul de pornire.

Etape

Traseul 8 PR-Peştera Şuşman-Traseul 8 PR

Descriere

Traseul 30 CA este traseul în circuit care vizitează grotele din zona Abruptului Ţiclău, cu priveliști spre Vf. Lespezi şi spre Vlădeasa.. Este un traseu destul de dificil, cu cca.300 de m diferențe de nivel, în aprox.3 h de drumeție. În sezonul umed și iarna, poate fi periculos.

De la Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei, una dintre cele mai frumoase cascade din România, a cărei circuit PR (traseul 8) este o invitație la plimbare în zona Răchițele, CA merge în stânga, cca 200 m și începe o urcare abruptă, care duce în scurt timp la prima grotă. Poteca trece pe lângă o stâncă asigurată cu lanţuri.

De la prima grotă, urcăm o pantă abruptă, ce duce la Peştera Şuşman, situată în Abruptul Ţiclăului, în peretele opus cascadei Valul Miresei. Bolta intrării de peste 10 m este monumentală, însă peștera nu are formaţiuni deosebite. Istoria peșterii este însă remarcabilă, liderul anticomunist Teodor Şuşman, simbol al rezistenţei din Apuseni, s-a ascuns adesea aici. Străbatem tunelul peșterii și ieșim printr-o fereastră îngustă pe partea opusă a versantului, la Peştera Ţiclău, a cărei tunel ne scoate la peste 150 m diferenţă de nivel faţă de baza peretelui (atenție!). Deasupra Abruptului Ţiclăului (Piclăului), avem două puncte de belvedere spre Vf. Lespezi şi spre Vlădeasa. Coborârea abruptă printre copaci, ne scoate înapoi la start.

Observații

Traseul poate să fie periculos iarna sau pe vreme umedă.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Traseul 8 PR-Peştera Şuşman-Traseul 8 PR în Vlădeasa, Bihor este un traseu de Drumeţie dificil.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Gisca Horea

Foarte bine marcat, spectaculos. Este recomandat ca traseul sa fie facut in sensul desccris  sensul acelor de ceasornic). Iesirea din Pestera Susman obliga la un taras usor (2 - 3 metri).  Este bine sa avem si o sursa de iluminare

Traseu încheiat la data de: 
Joi, August 13, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră