Touristik Label - 813MN10: V. Seacă-Pietrele Albe-V. Seacă

Circuitul Pietrelor Albe dinspre Valea Seacă
Traseul 10 Punct Galben este traseul în circuit de vizitare a masivului Pietrele Albe, pornind de la Mina Veche. Complexul calcaros cu o mulţime de peşteri şi pereţi verticali este unul dintre locurile cele mai căutate de pasionații sporturilor de stâncă. În plus, de pe Vf. Piatra Grăitoare (1557 m), avem o minunată belvedere spre împrejurimi.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,88km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
468m
Coborâre
468m
Vârf
1516m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe la Mina Veche aflată la 3 km mai sus de Cascada Vălul Miresei, pe Valea Stanciului. Din intersecţia de la Mina Veche o luăm la dreapta, pe drumul ce merge paralel cu Valea Seacă. Marcajul urmează în general firul Văii Seci şi ne o oferă o frumoasă perspectivă asupra Pietrelor Albe. În capătul văii parcurgem o zonă de grohotiş, străbatem o porţiune scurtă de pădure şi ajungem la drumul ce duce la Pietrele Albe. Ajunşi sus, continuăm pe marginea Pietrelor Albe pe o potecă îngustă ce merge când pe muchia stâncoasă, când prin pădure. După ce atinge cel mai înalt punct al Pietrelor Albe, traseul părăseşte creasta spre stânga, traversează o mică poiană şi intră în pădure. Poteca merge pe curbă de nivel, coboară până în Poiana Stânişoara, apoi coteşte spre dreapta şi intră din nou în pădure. După 300 de metri ajungem în păşunea de la poalele Pietrelor Albe, iar în scurt timp încheiem circuitul.

Etape

Valea Seacă-Pietrele Albe-Poiana Stânişoara-Valea Seacă

Descriere

 

Traseul 10 PG este traseul în circuit ce vizitează masivul Pietrele Albe, un complex calcaros îndrăgit de pasionații sporturilor de stâncă. Este un traseu relativ ușor, într-o drumeție de aprox. 2 - 3 h, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii. 

Pornim de la Mina Veche aflată la 3 km mai sus de Cascada Vălul Miresei, pe Valea Stanciulu, cotim dreapta pe drumul ce merge paralel cu Valea Seacă, cu o frumoasă perspectivă asupra Pietrelor Albe. După ce străbatem o zonă de grohotiş, apoi o porţiune scurtă de pădure, ajungem la drumul ce duce la Pietrele Albe, unde întâlnim magistrala BA (traseul 1) spre Piatra Tâlharului, PR - circuitul mic al Vlădesei (traseul 6) și PA - circuitul mare al Vlădesei / circuitul Răchițele (traseul 7)

Traseul PG urcă pe marginea Pietrelor Albe pe o potecă îngustă ce merge când pe muchia stâncoasă, când prin pădure și atinge cel mai înalt punct al Pietrelor Albe în Vf. Piatra Grăitoare (1557 m), loc de belvedere spre împrejurimi. Pietrele Albe reprezintă un complex calcaros cu o mulţime de peşteri, avene şi pereţi verticali, fiind unul dintre locurile cele mai căutate de pasionații sporturilor de stâncă (alpinism şi escaladă).

De aici, traseul părăseşte creasta spre stânga, traversează o mică poiană, intră în pădure și coboară până în Poiana Stânişoara, de unde se intră din nou în pădure, ieșind la păşunea de la poalele Pietrelor Albe, apoi înapoi la Mina Veche, punctul terminus al circuitului.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

V. Seacă-Pietrele Albe-V. Seacă în Vlădeasa, Cluj este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Raul Baldean

Am parcurs acest traseu plecand de la Cascada Valul Miresei, astfel am dublat distanta si timpul, dar a meritat pentru ca zona e foarte pitoreasca. Mai multe detalii, fotografii si filme aici: https://www.plecatideparte.ro/cascada-valul-miresei-obiective-rachitele-...

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, Octombrie 10, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră