Touristik Label - 1017MN69: sat Gheţar - Complex turistic Padiş

Legătura Gheţarul Scărişoara - Complex Padiş (prin Cheile Gârdișoarei)
Traseul 69 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Peştera Gheţarul Scărişoara și Complexul Turistic Padiş, străbătând cătunul Casa de Piatră, zona carstică Cheile Gârdișoarei, zona peșterilor Gura Apei și platoul carstic Padiș.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
18,30km
Durată
6:45-7:00h
Urcare
902m
Coborâre
742m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la Muzeul de Etnografie Scărişoara, trece pe la Peştera Gheţarul Scărişoara şi coboară la capătul satului Plişti în Valea Gârda Seacă. De aici traseul urcă pe vale până în satul Casa de Piatră, apoi continuă pe vale până ajunge în Poiana Băliceana. Aici întâlneşte traseul BA. De aici traseele merg împreună de-a lungul unui şir de doline până ajungem în drumul pietruit Ic Ponor - Complex Turistic Padiş (DJ763) şi urcăm la dreapta pe drum, care la un moment dat devine drum asfaltat, iar apoi coborâm până la Complexul Turistic Padiş.

Etape

sat Gheţar - sat Casa de Piatră - Poiana Băliceana - Complex turistic Padiş

Descriere

Traseul 69 TA este traseul cel mai rapid Padiș - Peștera Scărișoara, străbătând valea Gârda Seacă cu obiective carstice frumoase. Este un traseu destul de solicitant, de peste 18 km, accesibil în cca. 7 - 9 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Pornim de la Muzeul de Etnografie Scărişoara, trecem prin apropierea Peşterii Gheţarul Scărişoara (vezi descriere traseul 68), apoi coborâm pe un versant până la capătul satului Plişti, în Valea Gârda Seacă. Aici se află Peştera de la Hoanca Apei, cu singurul izvor carstic intermitent de peștera din România, dar cu acces dificil. Intrarea în Peștera Hoanca Apei este foarte îngustă. 

Ținem drumul auto care ne poartă până în dreptul unei vechi mori (Moara lui Filea), unde o deviație PA (traseul 70) coboară pe la baza unor versanți abrupți, la Izbucul Tăuz. Sub un perete mare vertical de calcar vom observa izbucul, de o culoare azurie, care este defapt o peșteră ramificată, scufundată, de 87 m adâncime (cât s-a explorat până în prezent), cel mai adânc sifon explorat din România. Prin Izbucul Tăuz ies la lumina apele izvorului Văii Gârdișoara, ce intră în subteran prin peşterile Coiba Mare şi Coiba Mică. 

După cătunul Casa de Piatră, ni se alătură marcajul CR, străbătând Cheile Gârdișoarei cu peșterile Coiba Mare şi Coiba Mică (vezi descriere traseul 67). Pe lângă peșterile amintite, merită descoperită și poteca spre Peștera Ghețarul de la Vârtop, în care s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România. 

Din Cheile Gârdișoarei ieșim într-o poiană largă cu sălaşe moţeşti, apoi urmăm un drum ce ne conduce în zona peșterilor Șura Popii, Gura Apei și Vârtopașu, cu izbucul Gârdișoarei. Continuăm pe vale și ajungem în Poiana Băliceana, unde ni se alătură BA (traseu 66) spre Complexul Turistic Padiş.

Observații

Marcaje rare. Probleme de orientare. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

sat Gheţar - Complex turistic Padiş în Bihor-Padiş, Bihor, Alba este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră