Touristik Label - 224MN09: Cerna - Creasta Cardonului - Hamcearca

Traseul tematic Valea Vinului
Traseul 9 Bandă Galbenă face legătura între Depresiunea Cernei și Depresiunea Hamcearca, traversând Drumul Cernei și Creasta Cardonului, cu priveliști largi spre Valea Cernei și celelalte piscuri sudice ale Munţilor Măcin (Stâna Oancei, Cheiu, Ciuhla etc). Traversăm habitate de silvostepă în care gorunul se asociază cu stejarul pufos și carpenul.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,13km
Durată
~4:30h
Urcare
397m
Coborâre
354m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la DN 22, din centrul comunei Cerna, unde întâlnim două indicatoare. Prima parte a traseului fiind comună cu traseul Crapcea. Traseul merge pe str. Panait Cerna, trece pe lângă biserică şi apoi pe lânga Casa Memorială Panait Cerna, trece peste pârâul Cerna şi mai parcurge prin comună aproximativ 600 de metri. Iese din sat, apoi continuă pe drum de pământ aproximativ 2 kilometri, unde găsim un indicator şi unde traseul se desparte de traseul Crapcea, ajungând la colţul pădurii la baza Vf. Arsu, unde întâlnim un panou informativ. Mergând pe traseu în 500 de metri găsim o băncuţă pentru odihnă, apoi mergând pe câmp 1 km ajungem la bariera de la intrarea în pădure. De la marginea comunei şi până la intrarea în pădure lipsesc marcajele. De la intrarea în pădure traseul continuă spre nord est, iar după aproximativ 1 km găsim un loc de campare care este urmat în 500 de metri de un izvor. Pe traseu alternează zonele impădurite cu poieni, trece pe la baza Vf. Cardonului, trece pe Vf. Vinului şi Cardanu pentru ca apoi să ajungă în comuna Hamcearca.

Etape

Centrul comunei Cerna - Casa Memorială Panait Cerna - Valea Cernei - Valea Poteca Ţigăncii - Creasta Cardonului - Vf. Vinului - Hamcearca

Descriere

 

Traseul 9 BG este traseul tematic Valea Vinului, pornind dinspre Valea Cernei spre Hamcearca.  Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 500 m diferențe de nivel, în cca. 4.5 h.

Din centrul comunei Cerna pornim spre N, trecem de Casa Memorială Panait Cern și lăsăm apoi la scurt timp traseul Cetății Troesmis la stânga. Traseul tematic Valea Vinului trece Cerna și urmează Drumul Cernei alături de traseul Dealul Crapcea cca. 2 km până la un stâlp indicator situat la baza pădurii de sub Vf. Arsu. La scurt găsim un panou informativ, apoi o băncuță și continuăm până la bariera de la intrarea în pădure. 

În funcţie de pantă şi expoziţia culmilor, pe traseu găsim păduri de gorun, carpen şi tei argintiu, cu rarişti de stejar pufos, mojdrean şi corn, iar pe pajiştile de stepă de pe vârfuri putem întâlni specii de floră și faună specifice: Brânduşe aurii, Dediţei, Codiţa şoricelului, Şopârliţa de frunzar, Şopârla de stepă, păsări protejate la nivel internaţional - Prigorii, Porumbelul de scorbură, Vânturel roşu, cerbi carpatini, lupi etc. (info).

Poteca urcă pe Cărarea Cernei pe sub Culmea Stâna Oancei, trece de un loc de campare și un izvor, apoi ține Creasta Cardonului, cu zone unde poienile cu pajişti şi stâncărie alternează cu porţiuni vaste de păduri umbroase şi rarişti cu priveliști spre celelalte piscuri sudice (Cheiu, Cardanu, Ciuhla etc). După ce trecem de Vf. Vinului şi Cardanu, coborâm în comuna Hamcearca, cu priveliști spre Depresiunea Taița și Dealul Coșlugea.

Observații

De la marginea comunei Cerna până la intrarea în parc, cât şi de la Hamcearca până la colţul pădurii nu sunt marcaje.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cerna - Creasta Cardonului - Hamcearca în Tulcea, Măcin este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră