Touristik Label - 1024MN05: Greci - Vf. Ţuţuiatu - Luncaviţa

Traseul tematic Ţuţuiatu
Traseul 5 Triunghi Albastru este traseul de legătură dintre localitatea Greci și Luncaviţa, trecând peste Vf. Ţuţuiatu, cel mai înalt din masiv. Priveliști largi spre Culmea Pricopanului şi vârfurile crestei principale, rezervația Priopcea - Chervant, Depresiunea Greci cu orașele Măcin și Greci, brațele Dunării ș.a.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
19,27km
Durată
~7:00h
Urcare
566m
Coborâre
585m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din centru comunei Greci, de la piaţa Agroalimentară, merge pe str. Plopului, apoi pe str. Parcului Naţional şi str. Ţuţuiatu la finalul careia găsim panoul de informare al Parcului Naţional. Traseul continuă pe lângă clădirea parăsită şi trece un pârâu. Traseul continuă prin pădurea de foioase ajungând la un izvor numit de localnici Izvorul Italienilor. De aici mergând pe Valea Morsu ajungem la Vf. Ţuţuiatu. După ce începe coborârea de pe vârf, traseul se intersectează cu traseul CR. Traseul continuă prin pădure şi ajunge în Valea Seacă, iar de aici mergând pe drumul de exploatare trecem pe lângă un loc de popas cu izvor şi ajungem la intersecţia cu DJ 222. De aici mergem spre Luncaviţa, trecând prin satul Cetăţuia, unde găsim un Centru de Informare. Mergând mai departe, peste aproximativ 9 km ajungem la DN 22 în Luncaviţa.

Etape

Greci (Piaţa Agroalimentară) - Valea Morsu - Vf. Ţuţuiatu - Valea Seacă - Valea Fagilor - Punct de Informare Cetăţuia - Luncaviţa

Descriere

Traseul 5 TA este traseul spre Vf. Ţuţuiatu, cu acces din Greci sau Luncaviţa. Perpedes, este un traseu lung, destul de solicitant, cu aprox. 600 m diferențe de nivel, în cca. 7 h de drumeție. Se poate scurta din ambele variante de acces, folosind auto. 

Varianta cea mai rapidă este cea cu pornire din centrul localității Greci, pe str. Parcului Naţional. Urcăm prin pădurea de foioase până la Izvorul Italienilor, apoi continuăm pe vale până pe Vf. Ţuţuiatu (467 m), cel mai înalt din Munţii Măcin. 

Vf. Ţuţuiatu este cel mai spectaculos punct de observaţie de pe rama vestică a masivului. Ni se deschid panorame largi spre Culmea Pricopanului şi vârfurile crestei principale, rezervația Priopcea - Chervant și Vf. Iacob Deal (SV), Depresiunea Greci cu orașele Măcin și Greci, chiar și Brăila și Galaţi (în zilele senine), brațele Dunării etc.

După vârf întâlnim traseul CR (traseul 13) - legătura cu traseul Dealul cu Drum (TR), facem stânga pe Valea Piscului Înalt, apoi urmăm un drum de exploatare pe Valea Seacă, trecând de un un loc de popas cu izvor. Ultimul segment continuă spre Luncaviţa pe drumul județean, trecând de mai multe izvoare.

Observații

Marcaje rare din Cetăţuia până în Luncaviţa.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Greci - Vf. Ţuţuiatu - Luncaviţa în Tulcea, Măcin este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră