Touristik Label - 324MN10: Cerna - Valea lui Puiu - Vf. Crapcea - DJ 222

Traseul tematic Vârful Crapcea
Traseul 10 Bandă Roșie face legătura între Depresiunea Cernei și Depresiunea Taiţa, traversând piscurile de pe latura sudică a parcului, cu priveliști largi spre Depresiunea Taiţa și Lacul Horia, Dealurile Niculițelului și celelalte piscuri sudice ale Munţilor Măcin (Creasta Cardonului, Culmea Siliștei, Echiștea, Coasta lui Dăniță etc.).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
11,40km
Durată
~4:00h
Urcare
370m
Coborâre
345m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la DN 22, din centrul comunei Cerna, unde întâlnim două indicatoare, prima parte a traseului fiind comună cu traseul Valea Vinului (BG). Traseul merge pe str. Panait Cerna trece pe lângă biserică şi apoi pe lângă Casa Memorială Panait Cerna, iese din sat apoi continuă pe drum de pământ aproximativ 2 kilometri, unde găsim un indicator şi unde traseul se desparte de traseul Drumul Vinului. De aici, în aproximativ 1 kilometru ajungem la intrarea în parc, unde întâlnim două panouri informative şi de unde începe marcajul traseului. Traseul continuă prin pădure, iar în prima parte găsim şi un loc de campare. Mergând prin pădure ajungem în apropiere de Vf. Echiştea, continuăm pe creastă şi ajungem pe Vf. Crapcea. De aici coborârea e dificilă, apoi continuă cu o coborâre uşoară pe lângă pădure, ajungând la un loc de popas, iar de aici la panourile informative care ne indică finalul traseului. De aici mergând spre dreapta 300 de metri pe drumul de pământ ajungem la drumul judeţean, la 1,2 kilometri de satul Balabancea.

Etape

Centrul comunei Cerna - intersecţia cu DN 22 - Casa Memorială Panait Cerna - Parcul Naţinal Munţii Măcin - Valea lui Puiu - apropiere de Vf. Echistea - Vf. Crapcea - DJ 222 (1,2 km de satul Balabancea)

Descriere

 

Traseul 10 BR este traseul tematic Vârful Crapcea, pornind dinspre Valea Cernei spre Balabancea.  Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 500 m diferențe de nivel, în cca. 4 h.

Din centrul comunei Cerna pornim spre N, trecem de Casa Memorială Panait Cern și lăsăm apoi la scurt timp traseul Cetății Troesmis la stânga. Traseul tematic Vârful Crapcea trece Cerna și urmează Drumul Cernei alături de Traseul Valea Vinului cca. 2 km până la un stâlp indicator situat la baza pădurii de sub Vf. Arsu. 

Facem dreapta (E) și ne îndreptăm spre intrarea în parc, unde întâlnim două panouri informative. În funcţie de pantă şi expoziţia culmilor, pe traseu găsim păduri de gorun, carpen şi tei, cu rarişti de stejar pufos, mojdrean şi cărpiniţă, iar pe pajiştile de stepă de pe vârfuri putem întâlni specii de floră și faună specifice: Clopoţelul dobrogean, Garofiţa pitică, Dediţei, fluturi endemici, Şopârliţa de frunzar, Şopârla de stepă, păsări protejate la nivel internaţional - şorecarul mare, mierla de piatră, piţigoiul de livadă, cerbi carpatini, jderi, șacali etc. (info).

Poteca prin pădure trece de un loc de campare și urcă pe înșeuarea dintre Culmea Siliștei și Vf. Echiștea, apoi continuă pe creastă spre Vf. Crapcea, cu priveliști largi spre Depresiunea Taiţa, Lacul Horia, Dealurile Niculițelului (Coșlugea, Boclugea, Pietroiul Mare) și celelalte piscuri sudice ale Munţilor Măcin (Creasta Cardonului, Culmea Siliștei, Coasta lui Dăniță etc.). Coborârea de pe creastă e dificilă, apoi continuăm pe lângă pădure.

Observații

De la marginea comunei Cerna până la intrarea în parc nu sunt marcaje.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cerna - Valea lui Puiu - Vf. Crapcea - DJ 222 în Tulcea, Măcin este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră