Touristik Label - 424MN02: Măcin - Vf. Caramalău - Jijila

Traseul tematic Valea Jijilei (spre Culmea Pricopanului)
Traseul 2 Cruce Albastră este Traseul tematic Valea Jijilei, legătura între Depresiunea Jijila și Mănăstirea Izvorul Tămăduirii, trecând peste Vf. Cheia. Vizitează pietre și formațiuni geologice modelate sub acţiunea vântului, vechi de 255-300 mil ani, precum „Armata împietrită" sau „Cetatea Arsă". Priveliști spre braţele Dunării și orașul Măcin.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,35km
Durată
~3:00h
Urcare
352m
Coborâre
384m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte din dreptul Mănăstirii Izvorul Tămăduirii, merge pe lângă Fântâna de Leac, de unde începe să urce până aproape de Vf. Caramalău, de unde se desparte de traseul Culmea Pricopanului. Traseu continuă până la Vf. Cheia, de unde coboară prin pădurea de mojdrean pe coama dintre Valea Vasilica Mică şi Valea Vasilica Mare. După aproximativ 400 de metri traseul merge pe lângă pădure până în dreptul stâlpului electric, unde intră în pădure şi iese în dreptul barierei, unde găsim şi un panou de informare. Traseul continuă pe lângă livada de nuci şi merge pe drum de pământ până în dreptul casei de apă, apoi intră în comună pe str. Victoriei până la staţia de autobuz (intersecţia cu DN 22).

Etape

Măcin - Mănăstirea Izvorul Tămăduirii - Fântâna de Leac - Vf. Caramalău - Vf. Cheia - Valea Jijilei - Jijila (DN 22)

Descriere

 

Traseul 2 CA face legătura între Mănăstirea Izvorul Tămăduirii și Valea Jijilei, peste Culmea Pricopanului, urmând linia crestei Caramalău - Cheia. Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 500 m diferențe de nivel, în cca. 3 h de drumeție.

Dacă pornim din dreptul Mănăstirii Izvorul Tămăduirii, unde ajunge circuitul BA (Traseul turistic Culmea Pricopanului), vom trece pe lângă Fântâna de Leac, apoi urcăm până aproape de Vf. Caramalău, unde lăsăm BA la dreapta și continuăm spre Vf. Cheia. Pe traseu există 4 panouri turistice de informare care prezintă relieful dezvoltat pe granite, cu stânci rotunjite ca nişte “foi de ceapă”, de forme bizare. (info)

Această creastă cu vegetație pitică şi stâncării este un bun habitat pentru reptile precum țestoasa dobrogeană și Balaurul dobrogean - cel mai mare şarpe din România, dar și pentru mamifere mici (dihorul pătat, căpriorul, jderul de piatră etc). Dintre speciile de păsări răpitoare pot fi observate Acvila ţipătoare, Şoimul dunărean, șerparul, Şorecarul mare etc.

De la Vf. Cheia coborâm prin pădurea de mojdrean, pe coama dintre Valea Vasilica Mică şi Valea Vasilica Mare spre Depresiunea Jijila, admirând brațele Dunării, orașul Măcin, chiar și Brăila și Galaţi (în zilele senine).

Observații

Marcaje rare de la limita parcului naţional până în comuna Jijila.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Măcin - Vf. Caramalău - Jijila în Tulcea, Măcin este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră