Touristik Label - 224MN12: DN 22D - Lacul Iacobdeal - Vf. Priopcea - Cerna

Traseul Cetatea Troesmis
Traseul 12 Bandă Galbenă face legătura între ruinele Cetăţii Troesmis (vest) și localitatea Cerna, vizitând Lacul Iacobdeal, Dealul bujorul bulgăresc cu pajiști stepizate, rezervațiile Locul fosilifer Bujoarele și Creasta Chervant - Priopcea. Priveliști largi spre Brațul Măcin – Dunărea Veche și Insula Mare a Brăilei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
19,69km
Durată
~7:30h
Urcare
674m
Coborâre
664m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Intrarea pe traseu se face din DN22 D pe un drum de pământ până la ruinele Cetăţii Troesmis (vest), continuă spre malul Dunarii pe care continuă și trece pe lângă o staţie de pompare, trece prin Gura Arman ajunge la drumul judeţean pe care îl traverseaza continuând pe drumul de carieră 3 km până la Lacul Iacobdeal. De aici traseul merge spre stânga aproximativ 1 km unde face un cot spre stânga şi traversează un canal de irigaţii pentru a trece apoi pe lângă Dealul Bujorul Bulgăresc ajungând în Pasul Priopcea, traversând DN 22D de unde continuă urcarea versantului până pe Vf. Priopcea. Traseul continuă pe culmea Priopcea ajungând și pe Vf. Chervant şi de aici prin Depresiunea Cernei spre comună, unde se intersectează cu alte două trasee.

Etape

DN 22D - Cetatea Troesmis - malul Dunării - Lacul Iacobdeal - Dealul Bujorul Bulgăresc - Dealul Priopcea - Vf. Priopcea - Vf. Chervant - comuna Cerna - Casa Merorială Panait Cerna - centrul comunei Cerna

Descriere

Traseul 12 BG este traseul Cetatea Troesmis - rezervația  Chervant  - Priopcea, traversând o parte din culmile de la est de  Brațul Măcin – Dunărea Veche. Este un traseu solicitant, cu aprox. 700 m diferențe de nivel, în cca. 7 - 8 h de drumeție.

Dinspre localitatea Măcin, luăm Drumul Cernei spre localitatea Cernea și facem dreapta pe un drum de pământ care ne conduce cca. 2 km la ruinele Cetăţii daco-romane Troesmis (vest). De la cetate continuăm pe malul Dunării (Brațul Măcin), apoi trecem de amenajarea piscicolă Turcoaia și ținem drumul de carieră (Iacobdeal) spre Lacul Iacobdeal.

Traseul continuă spre Dealul bujorul bulgăresc cu pajiști stepizate, apoi ajunge la rezervația naturală Locul fosilifer Bujoarele, care la data descoperirii (1907) constituia primul cuib de fosile paleozoice din ţară. Spre NE se ridică Vârful Priopcea (410 m), spre V, Dealul Bujorul Românesc şi spre SV Dealul Bujorul Mare sau Bulgăresc.

Continuăm spre Vârful Priopcea și urcăm pe Creasta Priopcea - Chervant care se remarcă prin coexistenţa în cadrul aceleiaşi rezervaţii atât a pajiştilor stepice pe substrat calcaros cât şi a celor pe substrat silicios, fapt care sporeşte biodiversitatea speciilor, cu tufărișuri de spini numite popular Coroana lui Hristos, o specie rară de codița șoricelului de stepă, iasomie sălbatică, cimbrișor de stepă și garofiță de stâncă (info).

De pe Vf. Chervant coborâm în Depresiunea Cernei, unde întâlnim celelalte două trasee din zonă: BG (Traseul Valea Vinului) și BR (traseul Dealul Crapcea). În localitate putem vizita Casa Memorială Panait Cerna.

Observații

Marcajul începe de la staţia de pompare a apei de pe malul Dunării.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

DN 22D - Lacul Iacobdeal - Vf. Priopcea - Cerna în Tulcea, Măcin este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră