Touristik Label - 1219MN60: Cheile Bicazului - Şaua Cupaş

Circuit Cheile Bicazului - Cheile Lapoşului
Traseul 60 Triunghi Roșu este un itinerar extrem de pitoresc prin Cheile Lapoșului, într-o zonă carstică sălbatică și mai puțin umblată, cu cascade repezi fermecătoare, un defileu impresionant deasupra căruia răzbat câteva piscuri semețe (Cuşma Lapoşului și Piatra Altarului, respectiv Piatra Cupaş și Peretele Lapoş).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
3,02km
Durată
1:45-2:00h
Urcare
526m
Coborâre
149m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim de la borna kilometrică 29 a şoselei DN12C. Parcurgem cheile ghidaţi de marcajul TR care porneşte de la locul Vilei "Floarea de Colţ"(arsă) spre nord-est. Poteca din ce în ce mai abruptă urcă în pădurea de amestec de răşinoase cu foioase şi după 200 de metri ajungem la căderea de apă a pârâului Lapoş. După alte 600 m trecem sub stânca Cuşma Lapoşului ("Lapos-Kucsma"), pe partea cealaltă a pârâului, peretele vestic al Pietrei Altarului. Treptat poteca ajunge sub peretele de stâncă a Pietrei Cupaş, vizavi Peretele Lapoş (Piatra Bardos) străjuieşte poteca. În curând urcuşul devine mai lin, apoi poteca coboară pe lângă pârâu. Lângă casele din Cupaş poteca coteşte spre stânga, urcă lângă garduri cam 500 m, apoi o ia spre stânga şi urcă pe Şaua Cupaş.

Etape

Cheile Bicazului - Cheile Lapoşului - Şaua Cupaş

Descriere

Traseul 60 TR străbate fermecătoarele chei ale Lapoșului, mult mai sălbatice decât Cheile Bicazului aflate în vecinătate. Un traseu destul de solicitant, cu peste. 600 m diferențe de nivel, în cca. 3 h. Iarna, pe zăpezi mari,  este greu de parcurs fără echipament adecvat. 

Traseul pornește de la km 29 al șoselei DN12C Lacul Roșu - Cheile Bicazului, după ce trecem de Poarta de Piatră - creată artificial atunci când s-a excavat drumul. De-aici pornește și varianta PR (traseul 59) - care străbate Culmea Cupaș spre Vf. Danțurașu. Urmăm marcajul TR pe o potecă ce urcă tot mai abrupt. Vara, umiditatea crescută îmbrăca generos pădurea de conifere cu vegetație și mușchi, într-un decor asemănător unei sere. 

Din loc în loc avem deschideri spre Cheile Bicazului, apoi ajungem în Canionul Lapoșului, un defileu impresionant mărginit de stânca Cuşma Lapoşului ("Lapos-Kucsma") și de peretele vestic al Pietrei Altarului, îndrăgită de alpiniști. Puțin mai sus întâlnim o cădere de apă spectaculoasă, care iarna se transformă într-un evantai de gheață. La ieșirea din chei, pârâul formează câteva cascade repezi de mici dimensiuni, în timp ce poteca urcă tot mai mult pe versant și se depărtează de vuietul apei.

Sub peretele de stâncă al Pietrei Cupaş și Peretele Lapoş (Piatra Bardos) întâlnim din nou Lapoșul cu spectacolul învolburat. De aici panta se mai domolește, coborâm pe lângă pârâu, apoi ieșim din canion la o poiană largă cu câteva fânare pitorești. Locului îi spune La Șodron, iar deasupra lui tronează un vârf golaș – Colțul Ciurgăului (1231 m). 

În continuare poteca urcă spre stânga, la Şaua Cupaş, în punctul de maximă altitudine (1275 m), loc de belvedere frumos spre vârfurile Suhardul Mare și Suhardul Mic. Aici regăsim varianta PR (traseul 59) - ce vizitează mai departe Culmea Cupașului și Vf. Danţuraşul spre V. Ca să revenim la Cheile Bicazului, urmăm PR pe culme și trecem prin Câmpul Cupaș, care ne oferă vederi pitorești spre Făgetul Ciucului şi Piatra Ghilcoş. În Fundul Cupașului avem și opțiunea de a coborî la Gura Cupașulu, trecând aproape de Cheile Cupașului, pe varianta CR (traseul 58).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cheile Bicazului - Şaua Cupaş în Neamţ, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră