Traseul 65 PR face legătura între creasta principală a Munților Hășmaș ce urcă de la Cabana Piatra Singuratică și Vf. Hăşmasul Mare, cel mai înalt din masiv. O derivație scurtă, în cca. 1 -1.5 h, cu pauze de belvedere. Iarna, traseul nu este recomandat fără echipament adecvat - poate pune probleme..
Pentru a ajunge în creasta principală BR (traseul 45) a Munților Hășmaș urmăm varianta BA (vezi descriere traseu 67) dinspre Bălan (afectată de doborâturi în 2020!) sau TR (traseul 66) pe valea pârâului Szép (Sep)
După ce facem un popas la Cabana Piatra Singuratică, renovată și cu condiții bune de găzduire (panouri solare pt. apă caldă), coborâm abrupt în Şaua Curmătura de unde putem zări Ceahlăul. Din șa, ieșim pe Creasta Hășmașului, unde dacă ne abatem din potecă câțiva m putem vedea abruptul estic al Hăşmaşului, deloc de neglijat și foarte frumos.
Continuăm pe creastă și urcăm mai sus, de unde, privind înapoi, avem o panoramă frumoasă spre Cabana Piatra Singuratică, dominată de Hășmașul Mic, Vf. Piatra Singuratică și puțin mai departe, Vf. Piatra Ascuțită (Ecem). După ce găsim marcajele PR, urmăm creasta spre V, urcând susținut până la ieşire din pădure, apoi uşor spre dreapta, menţinând marginea prăpastiei spre Vf. Hăşmasul Mare, marcat de o piramidă topografică de lemn cu vârful rupt. Din zona de creastă se deschid spre vest panorame largi spre Valea Oltului, iar dacă privim spre N - NE, vedem Poiana Albă, Pietrele Potcoavei, Vf. Hășmașul Negru și Vf. Ocolașu Mare din Ceahlău. La S pe timp favorabil, vedem îndepărtații Bucegi și Piatra Craiului, pe lungime.
Comentarii