Touristik Label - 919MN59: Cheile Bicazului - Poiana La Vincli

Legătura Cheile Bicazului - Drumul Lapoșului (peste Culmea Cupaș și Vf. Danțuraș)
Traseul 59 Punct Roșu face legătura între zona Cheile Bicazului (Gura Cupașului) și Poiana La Vincli (Drumul Lapoșului), unde întâlnim traseul de creastă secundar al Munților Hășmaș (legătura cu Munții Ceahlău). Perspective frumoase spre Făgetul Ciucului, Piatra Ghilcoș, Valea Cupaș, Muntele Suhard și Muntele Licaș.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,20km
Durată
4:00-4:30h
Urcare
882m
Coborâre
284m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim de la borna kilometrică 29 din Cheile Bicazului. De aici urcăm în poiana din spatele Cupaşului, trecem pe lângă un izvor, apoi ajungem la Şaua Cupaşului. Traseul continuă pe creasta dintre pârâurile Cupaşul Mic şi Lapoş. După 1 km ajungem la poiana din faţa Cupaşului. Lângă izvorul de aici trecem printr-o porţiune mlăştinoasă, apoi traseul începe să urce şi intră în pădure. Suntem pe versantul sud-estic al Vf. Cupaş (1518 m), după 20 de minute poteca coteşte 90° spre dreapta. Trecem pe lângă un alt izvor, traseul urcă iar şi ocoleşte larg izvoarele Danţuraşului. Am ajuns pe creastă şi după un urcuş de 700 m ajungem în imediata vecinătate a Vf. Danţuraşul (1519 m). După o coborâre de 600 m în pădure ajungem la drumul forestier pe care după 20 de minute ajungem la Poiana La Vincli.

Etape

Cheile Bicazului - Şaua Cupaş - Poiana La Vincli

Descriere

Traseul 59 PR face legătura între Gura Cupașului și Poiana La Vincli, de pe Drumul Lapoșului (traseul de creastă nordic din Munții Hășmaș). Un traseu destul de solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 5 h. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

Urmăm Bicazul dinspre Lacul Roșu spre Cheile Bicazului, pe drumul asfaltat DN 12C, trecem de stâncile "Turnul Porţii" şi Făgetul Ciucului, care marchează intrarea în chei, apoi străbatem valea cu pereţi de stâncă impresionanți, între 100 şi 350 m înălțime. În stânga se află Grădina Zânelor, iar pe dreapta se află peretele de alpinism Lacrima Stâncii. 

La gura pârâului Cupaş întâlnim varianta PA (traseul 56) - ce urcă prin cheile Cupaşului și pe vale, până la sectorul nordic de creastă al Munților Hășmaș (traseul 44), cu Avenul Licaș și Muntele Licaș (traseul 49). De aici, drumul se îndepărtează de vale și ajunge la Poarta de Piatră - creată artificial atunci când s-a excavat drumul. 

Imediat după, identificăm poteca PR care urcă la intersecția cu CR (traseul 58), în poiana din spatele Cupaşului (Fundul Cupaşului). De-aici urcăm la Câmpul Cupaș, loc cu vederi pitorești spre Făgetul Ciucului şi Piatra Ghilcoş, al căror pinteni răsar spre S.

După ce trecem de Şaua Cupaş (1275 m), ținem creasta pe interfluviul dintre pârâurile Cupaşul Mic şi Lapoş, spre Poiana Cupaș, de unde traversăm o zonă mlăștinoasă și urcăm în pădure pe sub Vf. Cupaş (1518 m). În continuare, poteca urcă destul de susținut, ocolind larg izvoarele Danţuraşului și ajunge pe creastă, aproape de Vf. Danţuraşul (1519 m), unde trebuie să fim atenți la marcaje! - zonă împânzită de poteci.

De la Vf. Danţuraş coborâm scurt, dar abrupt, la un drum forestier care ne conduce în Poiana La Vincli, la intersecția cu traseul de creastă secundar al Munților Hășmaș, respectiv Drumul Lapoşului, marcat BA (traseul 44) - care conduce de aici fie spre Munții Giurgeu - Hășmaș (Pasul Pângărați), fie spre Munții Ceahlău (Curmătura Pinticului).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cheile Bicazului - Poiana La Vincli în Neamţ, Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră