Traseul 59 PR face legătura între Gura Cupașului și Poiana La Vincli, de pe Drumul Lapoșului (traseul de creastă nordic din Munții Hășmaș). Un traseu destul de solicitant, cu peste 1000 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 5 h. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.
Urmăm Bicazul dinspre Lacul Roșu spre Cheile Bicazului, pe drumul asfaltat DN 12C, trecem de stâncile "Turnul Porţii" şi Făgetul Ciucului, care marchează intrarea în chei, apoi străbatem valea cu pereţi de stâncă impresionanți, între 100 şi 350 m înălțime. În stânga se află Grădina Zânelor, iar pe dreapta se află peretele de alpinism Lacrima Stâncii.
La gura pârâului Cupaş întâlnim varianta PA (traseul 56) - ce urcă prin cheile Cupaşului și pe vale, până la sectorul nordic de creastă al Munților Hășmaș (traseul 44), cu Avenul Licaș și Muntele Licaș (traseul 49). De aici, drumul se îndepărtează de vale și ajunge la Poarta de Piatră - creată artificial atunci când s-a excavat drumul.
Imediat după, identificăm poteca PR care urcă la intersecția cu CR (traseul 58), în poiana din spatele Cupaşului (Fundul Cupaşului). De-aici urcăm la Câmpul Cupaș, loc cu vederi pitorești spre Făgetul Ciucului şi Piatra Ghilcoş, al căror pinteni răsar spre S.
După ce trecem de Şaua Cupaş (1275 m), ținem creasta pe interfluviul dintre pârâurile Cupaşul Mic şi Lapoş, spre Poiana Cupaș, de unde traversăm o zonă mlăștinoasă și urcăm în pădure pe sub Vf. Cupaş (1518 m). În continuare, poteca urcă destul de susținut, ocolind larg izvoarele Danţuraşului și ajunge pe creastă, aproape de Vf. Danţuraşul (1519 m), unde trebuie să fim atenți la marcaje! - zonă împânzită de poteci.
De la Vf. Danţuraş coborâm scurt, dar abrupt, la un drum forestier care ne conduce în Poiana La Vincli, la intersecția cu traseul de creastă secundar al Munților Hășmaș, respectiv Drumul Lapoşului, marcat BA (traseul 44) - care conduce de aici fie spre Munții Giurgeu - Hășmaș (Pasul Pângărați), fie spre Munții Ceahlău (Curmătura Pinticului).
Comentarii