Touristik Label - 919MN48: Valea Oii - Culmea lui Paleu - Lacu Roşu

Semi circuit Valea Oii - La Bechet - Lacu Roşu
Traseul 48 Punct Roșu face legătura între Lacul Roșu / drumul forestier Valea Oii și zona carstică La Bechet - Cheile Duruitoarei. Vederi frumoase spre Piatra Cherecului, zona carstică La Bechet - Cheile Duruitoarei și Muntele Ghilcoș (Ucigașul). Revenim în stațiune pe Drumul Surducului, astfel că în mare parte, este potrivit și pentru MTB.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,81km
Durată
~5:30h
Urcare
509m
Coborâre
545m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim din valea Oii pe drumul forestier marcat PR printr-o urcare la Şaua Culmea lui Paleu. Din şa coborâm prin Jgheabul Cherecului, ocolind prin sud Piatra Cherecului, la Bicăjelul de Sus. La intersecţia cu drumul pietruit o luăm la stânga apoi ţinem drumul 6,2 km până în Poiana Vărăriilor unde ne intersectăm cu Drumul Surducului. O luăm la stânga şi tinem drumul 2 km până în Lacu Roşu.

Etape

Valea Oii - Culmea lui Paleu - Poiana Vărăriilor - Lacu Roşu

Descriere

 

Traseul 48 PA este un itinerar pe drumuri de pământ și forestiere, favorabil pentru cicloturism, între Lacul Roșu și Cheile Duruitoarei de sub Muntele Ghilcoș (Ucigașul). Este un traseu destul de solicitant, cu aprox 500 m diferențe de nivel, în cca. 5 - 6 h de drumeție.

Din centrul staţiunii Lacul Roșu, urmăm drumul național și drumul forestier Pârâul Oii spre Gura Caproșului, unde întâlnim CG (traseul 8) - legătura cu orașul Gheorgheni și punctul de start al semi circuitului PR. De-aici urmăm drumul forestier spre Şaua Culmea lui Paleu, unde ajunge și varianta PA (traseul 51) - dinspre Lacul Roșu, pe sub Muntele Ghilcoș.

Din șa coborâm pe un drum de pământ prin Poiana Jgheaburilor, apoi continuăm pe valea pârâului Jgheabul Cherecului, pe la sud de Piatra Cherecului,care se înalță proeminent deasupra noastră. După cca. 1,5 km ajungem la zona numită La Bechet, unde Bicăjelul are prima confruntare cu tăria muntelui. Apele lui se prăvălesc printre stânci pe un sector de aprox. 150 m. (vezi imagini)

Carstul continuă spre nord cu zona cascadelor din Cheile Duruitoarei, în timp ce PR continuă pe Drumul Surducului. Vara, cei care vor să se răcorească, pot să coboare pe Cheile Duruitoarei sau "La Cascadă" în căutare de senzații tari. 

Traseul PR continuă prin satul Bicăjelul de Sus, unde se deschide priveliștea spre Vf. Făgetul Ciucului, flancat la stânga de Şaua Vereşcheu și la dreapta de Poiana Vărăriilor. Din Poiana Vărăriilor ținem drumul cca. 2 km înapoi spre Lacu Roşu, încheind circuitul.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Oii - Culmea lui Paleu - Lacu Roşu în Neamţ, Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră