Touristik Label - 1219MN64: Cabana Ecolog - Piatra Şugăului - Cabana Ecolog

Circuit Cabana Ecolog - Piatra Şugăului
Traseul 64 Triunghi Roșu este un itinerar frumos, dar dificil în rezervația Cheile Șugăului – Peștera Munticelu, sit natural aflat la intrarea în Cheile Bicazului (8 km de stațiunea Lacul Roșu). Poteca TG face un circuit într-o urcare dificilă spre creasta Munticelului, apoi coboară pe un sector de cablu înapoi la Cabana Ecolog.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
1,12km
Durată
~1:30h
Urcare
180m
Coborâre
180m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim de la Cabana Ecolog traversând Şaua Strungii pe marcaj comun TR-CA. După 300 m părăsim marcajul CA urcând abrupt apoi alţi 200 m până la zona de belvedere. De la foişor continuând urcarea ajungem pe creasta stâncoasă a versantului vestic al Munticelului. Traversăm creasta, iar apoi folosindu-ne de cablurile metalice instalate coborâm la Jgheabu cu Luşi unde ne întersectăm cu marcajele BA şi PG. De aici coborând 300 m ajungem din nou la Cabana Ecolog.

Etape

Cabana Ecolog - Şaua Strungii - Piatra Şugăului - Jgheabu cu Luşi - Cabana Ecolog

Descriere

Traseul 64 TG face legătura între Cabana Ecolog, aflată la intrarea în rezervația Cheile Șugăului – Peștera Munticelu și creasta Munticelului, cu foișor de belvedere, apoi coboară pe lanțuri înapoi spre punctul de start. Un traseu scurt dar solicitant, în cca. 2 -3 h de drumeție, cu pauze de belvedere. Iarna, nerecomandat fără echipament adecvat.

La intrarea în Cheile Bicazului (cca. 8 km de stațiunea Lacul Roșu) găsim o poartă de lemn, de acces în rezervatia Cheile Sugaului – Munticelu. Urcăm spre Cheile Șugăului până la Cabana Ecolog, de unde se poate închiria echipament pentru traseele de via ferrata aflate în zonă. De la cabană urmăm un parcurs comun CA-TR, ocolind cheile propriu-zise, care nu pot fi parcurse fără echipament adecvat, datorită unei săritori cu o mică cascadă care blochează accesul pe chei. Cheile Șugăului sunt cele mai înguste din Munții Hășmaș, cu pereţii foarte apropiaţi (uneori sub 3 m). Se pot vizita doar când debitul apei este mic. 

Din Șaua Strungii continuăm urcarea privind către vale, unde este cariera de piatră de pe Surduc, părăsim marcajul CA și urcăm abrupt până la punctul de belvedere: un foișor din lemn, frumos amenajat cu masă și băncuțe. Ne tragem sufletul și admirăm valea și culmile împădurite Lapoș, Cupaș, Cheile Bicazului ș.a.

 Urmează un sector dificil pe versantul vestic stâncos al Munticelului, ce necesită atenție și îndemânare, cu prize dificile. După ce traversăm creasta, ajungem la un sector de cabluri metalice care ne ușurează coborârea abruptă la Jgheabu cu Luşi, unde întâlnim marcajele BA (traseul 62) - spre Vf. Munticelu şi PG (traseul 61) - Circuitul Pietrei Glodului, cu Peştera Tunel  și Peştera Munticelu. Coborâm pe vâlcelul cu grohotiș, pe sub Piatra Glodului și la scurt timp ajungem înapoi la Cabana Ecolog, încheind practic un circuit.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Ecolog - Piatra Şugăului - Cabana Ecolog în Neamţ, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră