Traseul 61 PG este circuitul Pietrei Glodului, zonă carstică aflată la intrarea în Cheile Bicazului, cu două peșteri frumoase: Peștera Tunel și Peştera Munticelu. Un traseu relativ ușor, cu aprox. 400 m diferențe de nivel, în cca. 3 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme. Greu de parcurs fără echipament adecvat.
La intrarea în Cheile Bicazului (cca. 8 km de stațiunea Lacul Roșu) găsim o poartă de lemn, de acces în rezervatia Cheile Sugaului – Munticelu. Urcăm spre Cheile Șugăului până la Cabana Ecolog, de unde se poate închiria echipament pentru traseele de via ferrata Astragalus aflate în zonă. De la cabană urmăm un parcurs comun PG-TR-BA. pe Jgheabu cu Luşi (o vâlcea cu grohotiș), având la dreapta creasta Piatrei Glodului.
Peisajul montan este deosebit, format din creste și țancuri cu forme ciudate, iar în partea superioară zărim locul unde se află intrarea în Peștera Tunel. Poteca PG ocolește intrarea pe o urcare mai abruptă și ajunge pe creasta Pietrei Glodului, la capătul de sus al Peșterii Tunel. Denumită de localnici Peștera Șura Glodului, aceasta se prezintă sub forma unui tunel scurt de câțiva zeci de m, destul de încăpătoare, fără forme specifice peșterilor - o adevărată trecătoare prin stâncă.
De-aici coborâm scurt la peștera Munticelu, considerată din punct de vedere științific dar și peisagistic cea mai importantă din Moldova. Denumită de localnici Peștera Ghiocelu (descoperită de câțiva copii la cules de ghiocei), aceasta stă ascunsă la baza unui perete de calcar. Are o intrare scundă și un culoar descendent spre sala mare (cca. 30 m), care pe lângă depozite de argilă și crustă stalagmitică, conserva (până nu demult) în partea sa nordică, nenumărate stalagmite luminare, ca o pădure fosforescentă, element peisagistic care îi oferea statut de rezervație speologică unică. Din păcate, de-a lungul timpului, speleotemele (stalactitele şi stalagmitele) au fost afectate. S-au găsit urme ale ursului de cavernă și oseminte ale omului preistoric, dar acestea au fost luate suvenir de către vizitatori. În prezent, peștera este amenajată și are ghid.
De la peșteră coborâm și ieșim din pădure la o poiană de unde schimbăm direcția de mers spre sud. Continuăm prin câteva poieni, apoi pe un drum de pământ care ne scoate la drumul național Lacul Roșu - Bicaz.
Comentarii