Touristik Label - 719MN56: Valea Cupaş - Şaua Niergheş

Legătura Cheile Cupaș - creasta M. Hășmaș (Şaua Niergheş)
Traseul 56 Punct Albastru face legătura între zona Cheile Bicazului (Gura Cupașului) și traseul de creastă principal al Munților Giurgeu - Hășmaș. Străbatem cheile (canionul) Cupaşului pe drumul forestier Cupaș, apoi urcăm Muntele Licaș, de pe care coborâm la Şaua Niergheş. Vederi spre Culmea Cupaș, Piatra Dănţuraşului, Vf. Licaș și Munții Giurgeu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,82km
Durată
5:15-6:00h
Urcare
793m
Coborâre
340m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pornim de la intersecţia văii pârâului Cupaş cu pârâul Bicaz urcând pe Valea Cupaş. Menţinem valea 7,7 km până ieşim pe creastă unde ne intersectăm cu marcajul BA. O luăm la stânga şi mergem comun cu BA cam 600 m, apoi o luăm la stânga prin pădure. Urcăm abrupt 600 m pe versantul nordic al Licaşului, iar apoi pe curbă de nivel ocolim Vf. Licaş ajungând în şaua de sub Vf. Licaş. Aici ne intersectăm cu marcajul CA ce urcă pe Vf. Licaş şi avenul Licaş. Noi o luăm în faţă spre Şaua Licaş de unde pe curbă de nivel ajungem în 2 km la Şaua Niergheş.

Etape

Valea Cupaş - sub Vf. Licaş - Şaua Licaş - Şaua Niergheş

Descriere

Traseul 56 PA face legătura între Cheile Cupaș și traseul de creastă principal al Munților Hășmaș, pe drumuri forestiere și un scurt sector de potecă abruptă prin pădurea de pe versantul nordic al Licaşului. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 700 m diferențe de nivel, în cca. 6 - 7 h de drumeție, accesibil o bună parte și cu MTB.

Traseul pornește din DN 12C Lacul Roșu - Cheile Bicazului, de la intersecţia văii pârâului Cupaş cu pârâul Bicaz  - Gura Cupașului. Urmăm drumul forestier Cupaș, accesibil și cu o mașină cu gardă ridicată. La intrarea în chei, întâlnim varianta CR (traseul 58) - legătura cu Fundul Cupașului, respectiv poteca PR (traseul 59) - peste Culmea Cupaș.

Drumul debutează cu un sector scurt de canion, Cheile Cupaşului, cu câteva căderi mici de apă, apoi trecem de un canton silvic și întâlnim varianta BG (traseul 57) care urcă în Şaua Suhard, aproape de platoul Suhardului Mic, loc de belvedere panoramic asupra stațiunii Lacul Roșu și a brațului din Valea Oii, mărginit de culmi împădurite și vârfuri pitorești.

PA urcă lin pe drumul forestier Cupaș, cca. 7 km, pe sub Culmea Cupaș, Muntele Suhard și Muntele Licaș. După ce trecem de o carieră de piatră și un observator de vânătoare, continuăm pe sub Piatra Dănţuraşului, apoi intrăm pe o potecă abruptă care iese la Drumul Lapoşului, marcat BA (traseul 44). De la drum urcăm din nou abrupt prin pădure pe versantul nordic al Muntelui Licaș, ocolind vârful pe la E. 

Ajungem în Pasul Licaş unde găsim o stână și Refugiul Licaș (1492 m), cu o capacitate de 6 - 10 persoane în 2 priciuri supraetajate (info). Aici întâlnim și varianta CA care vizitează Vf. Licaş, loc de belvedere panoramic.şi avenul Licaş (vezi descriere traseul 49) Continuăm pe culme spre Șaua Licaș, apoi coborâm la Drumul Lapoşului care ne conduce la Şaua Niergheş, la intersecția cu traseul de creastă principal al Munților Giurgeu - Hășmaș.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Cupaş - Şaua Niergheş în Neamţ, Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră