Traseul 56 PA face legătura între Cheile Cupaș și traseul de creastă principal al Munților Hășmaș, pe drumuri forestiere și un scurt sector de potecă abruptă prin pădurea de pe versantul nordic al Licaşului. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 700 m diferențe de nivel, în cca. 6 - 7 h de drumeție, accesibil o bună parte și cu MTB.
Traseul pornește din DN 12C Lacul Roșu - Cheile Bicazului, de la intersecţia văii pârâului Cupaş cu pârâul Bicaz - Gura Cupașului. Urmăm drumul forestier Cupaș, accesibil și cu o mașină cu gardă ridicată. La intrarea în chei, întâlnim varianta CR (traseul 58) - legătura cu Fundul Cupașului, respectiv poteca PR (traseul 59) - peste Culmea Cupaș.
Drumul debutează cu un sector scurt de canion, Cheile Cupaşului, cu câteva căderi mici de apă, apoi trecem de un canton silvic și întâlnim varianta BG (traseul 57) care urcă în Şaua Suhard, aproape de platoul Suhardului Mic, loc de belvedere panoramic asupra stațiunii Lacul Roșu și a brațului din Valea Oii, mărginit de culmi împădurite și vârfuri pitorești.
PA urcă lin pe drumul forestier Cupaș, cca. 7 km, pe sub Culmea Cupaș, Muntele Suhard și Muntele Licaș. După ce trecem de o carieră de piatră și un observator de vânătoare, continuăm pe sub Piatra Dănţuraşului, apoi intrăm pe o potecă abruptă care iese la Drumul Lapoşului, marcat BA (traseul 44). De la drum urcăm din nou abrupt prin pădure pe versantul nordic al Muntelui Licaș, ocolind vârful pe la E.
Ajungem în Pasul Licaş unde găsim o stână și Refugiul Licaș (1492 m), cu o capacitate de 6 - 10 persoane în 2 priciuri supraetajate (info). Aici întâlnim și varianta CA care vizitează Vf. Licaş, loc de belvedere panoramic.şi avenul Licaş (vezi descriere traseul 49) Continuăm pe culme spre Șaua Licaș, apoi coborâm la Drumul Lapoşului care ne conduce la Şaua Niergheş, la intersecția cu traseul de creastă principal al Munților Giurgeu - Hășmaș.
Comentarii