Cheile Turzii - cheile alpinismului românesc
Cheile Turzii
Sunt amplasate în nordul Munților Trascăului, în județul Cluj, lângă orașul Turda, având un acces facil dinspre ambele capete.
Privire de ansamblu asupra Cheilor Turzii
Turda văzută din Cheile Turzii
Drumul de acces spre Cheile Turzii.
Munții Trascăului
Sunt grupa cea mai estică a Munților Apuseni, desfășurată pe o lungime de peste 70 km, aproximativ între Valea Racilor la nord și Valea Ampoiului la sud. În cadrul lor cel mai spectaculos relief este cel dezvoltat pe rocile calcaroase. Relieful dezvoltat pe calcare și relieful carstic din Munții Trascăului reprezintă resursa principală de atractivitate turistică. Dintre formele specifice carstului, aici există forme exocarstice, reprezentate prin lapiezuri, doline, uvale, văi de doline şi chei și forme ale endocarstului, reprezentate prin peșteri (peste 300), avenuri și microformele din cadrul acestora. Gama formelor reliefului dezvoltat pe calcare este și el foarte variat, cu platouri calcaroase, abrupturi, creste, masive izolate (klippe și olistolite) dar și forme de alterare-dezagregare specifice reliefului periglaciar, cu conuri de grohotiș, bolovănișuri etc.
Activități turistice și sportive în Munții Trascăului: drumeții, cicloturism, parapantism, cățărare și escaladă, speoturism, geoturism, canyoning, rafting, turismul foto, turism religios.
Dintre toate formele de relief, probabil că cheile au cea mai mare atractivitate. Există 25 de sectoare de chei: Caprei, Ampoiței, Albinei, Turcului, Găldiței, Întregaldelor, Galdei, Tecșeștilor, Cetii, Pravului, Piatra Bălții, Geogelului, Râmețului, Mănăstirii, Bedeleului, Plaiului, Siloșului, Drăgoiului, Pleșii, Aiudului, Turzii, Turenilor, Borzeștilor, Vânătării, Poienii.
Citește și Cheile Aiudului (Vălișoarei) - ținutul de calcar de lângă Piatra Secuiului
Citește și Concediu activ și idei de drumeții - Satul Rimetea (Torockó)
Citește și Drumeții în Munții Trascău din satele Colțești și Izvoarele
Panoramă a Trascăului Central.
Citește și Piatra Cetii - regina pietrelor calcaroase din Trascău
Citește și Trascău de toamnă - Piatra Craivii și Iezerul Ighiel
Cheile Turzii - caractere generale
Cheile Turzii sunt localizate în partea de nord a Munților Trascău, fiind sculptate de către râul Hășdate în banda de calcare jurasice a Culmii Petrești. Cheile s-au format prin epigenză, prin supraimpunerea Râului Hășdate dinspre rocile mai moi care acopereau banda calcaroasă a Culmii Petrești, înspre calcarele jurasice ale acesteia. Sunt printre puținele chei din Trascău și din țară care pot fi parcurse ușor atât pe firul apei, datorită unei poteci amenajate, cu punți și alei, cât și pe deasupra, pe platourile care mărginesc cheile. O alta trăsătură a acestor chei, este aceea ca pot fi văzute panoramic dinspre ambele capete, atât dinspre depresiunea Petresti, cât și dinspre est. Ambele capete sunt vizibile inclusiv de pe autostrada A10. Este cea mai veche rezervație din Munții Trascaului, declarată ca atare în 1930. Cheile Turzii sunt parte a istoriei alpinismului românesc. Lucrul acesta poate fi aflat din excelentul articol File din istoria alpinismului în judeţul Cluj, de pe blogul binecunoscutului iubitor de munte clujean, dl. Dinu Mititeanu. Așadar, nu e de mirare că Cheile Turzii se situează în topul numărului de turiști care le vizitează anual.
Cheile Turzii văzute din aval.
Cheile Turzii văzute din amonte.
Moara de la intrarea din aval.
Punctul de taxare a turiștilor.
Panou informativ de lângă punctul de taxare.
Există mai multe astfel de panouri pe traseele din chei.
O frumoasă luncă înainte de accesul în defileu.
Una dintre cele patru punți amenajate în chei.
Peretele Uriaș.
Vegetație luxuriantă în chei.
Privire de ansamblu din zona centrală a chelior.
Turnul Ascuțit.
Privire de ansamblu spre aval.
Privire de ansamblu spre aval.
Detaliu cu pereții cheilor.
Primăvara e minunată în Cheile Turzii.
Citește și Primăvara devreme pe potecile din Munții Trascăului
Turnul Ascuțit văzut chiar de sub el.
Indicator pe circuitul versantului drept.
Versantul stâng văzut de pe cel opus.
Vedere spre autostrada A10 și localitățile apropiate.
Petreștii de Jos.
Petreștii de Sus și Culmea Ardașcheia.
Citește și Drumeție peste vârfurile Trăscăului nordic
Crucea Sândului de pe creasta nordică.
Plomoanele Emil Racoviță.
Dedițel.
Citește și 20+ rezervații cu narcise și alte plante rare de văzut în luna mai
Rușcuță.
Brebenel.
Crucea voinicului.
Stânjenel (iris).
Stânjenel (iris).
Panoramă spre amonte de pe versantul drept.
Detalii din versantul drept.
Râul Hășdate în chei.
Ce activități se pot practica în Cheile Turzii
Poți face o drumeție – pe unul dintre traseele marcate amenajate de pe firul apei sau pe cei doi versanți și platourile de deasupra cheilor (Dealului Sândului și Dealul Bisericii). Fie că alegi traseul pe firul apei sau un circuit care să includă unul sau ambii versanți ai cheilor, te vei bucura de sălbăticia pereților, de diversitatea și frumusețea vegetației sau de priveliștea asupra împrejurimilor până departe spre Turda sau spre Depresiunea Petrești. Dacă ai chef de mai mult, poți face o drumeție mai lungă până la Cascada Ciucaș din Defileul Hășdatelor sau la Cheile Turenilor.
Poți face escaladă și cățărare pe stâncă – pe unul dintre cele peste 300 de trasee de cățărare amenajate pe pereții cheilor. Anual în Cheile Turzii au loc mai multe competiții și reuniuni memoriale ale iubitorilor de alpinism din țară. Desigur, escalada pe pereții amenajați ai cheilor presupune echipament specific de asigurare și experiență
Poți face via ferrata (cățărare pe traseu asigurat) – traseul de via ferrata din Cheile Turzii este unul dintre cele mai spectaculoase din țară. Este amenajat cu cablu fix și alte elemente de siguranță. El trece chiar prin Grota Hili și oferă unghiuri inedite asupra acesteia și a pereților din jur. Pentru a practica această activitate ai nevoie de echipament de via ferrata care să cuprindă ham, lonja, casca, bocanci cu talpă aderentă și să nu ai frică de înălțimi.
Poți să te dai cu bicicleta (mountain biking) – pe traseele marcate pentru drumeție din chei sau din împrejurimi. Ai grijă! Urcarea și coborârea dinspre firul apei spre platourile superioare sunt foarte abrupte! De asemenea, trebuie să ai grijă la turiștii per-pedes și să încerci să nu te abați de la traseele marcate deoarece te afli într-o rezervație naturală.
Poți face parapantism – Cheile Turzii fiinde cunoscute pentru acest tip de sport de multă vreme. Decolarea se face de pa Dealul Sândului, iar aterizarea spre satul Petrești sau în zona Cabanei Cheile Turzii. Condițiile meteo trebuie să permită zborul iar experiența de zbor deasupra abrupturilor nu trebuie să lipsească.
Poți să te dai pe tiroliană – aceasta având o lungime de 600 m și o diferență de nivel de 100 m. Este instalată între belvederea panoramică de pe drumul de acces în chei și poiana din apropierea Cabanei Cheile Turzii.
Poți face geoturism și speoturism – Cheile Turzii având un potențial maxim pentru acest tip de activitate. Te vei putea bucura de informațiile oferite pe panourile informative de la intrarea în chei sau de pe traseele marcate despre flori, fluturi, păsări, stâncăriile de calcar sau despre cercetările arheologice de aici. O drumeție prin chei este o lecție de geografie pe viu, în care înveți despre relieful carstic. Cheia în sine este o astfel de formă de relief, dar pot fi recunoscute multe alte forme carstice: grote, abriuri, arcade, doline, lapiezuri. Pot fi văzute forme ale dezagregării rocilor sub forma trenelor de grohotiș. Poți recunoaște și fotografia plante și flori rare, păsări, reptile, fluturi și alte nevertebrate. Peșterile sunt de dimensiuni mici, cu dezvoltarea sub 100 m, cele mai cunoscute fiind Peștera Ungurească, Peștera Binder, Peștera Hornarilor și Peștera Cetățeaua Mare (Peștera lui Balica), toate în versantul drept. În versantul stâng, mai cunoscute sunt Peștera Călăștur, Peștera Morarilor, și Peștera Cetățeaua Mică, dar și complexul de grote sau arcade de la Șura lui Balica și Grota Hili.
Cetățeaua Mare.
Interior la Cetățeaua Mare.
Peștera Ungurească.
Accesul spre Grota Hili.
Accesul spre Grota Hili.
Traversând Zurușul Lung.
Spre Grota Hili.
Via ferrata la Grota Hili.
Grota Hili.
Abrupturi amețitoare sub Grota Hili.
Cerul decupat în Grota Hili.
Grota Hili și uimitoarele ei priveliști.
Ieșirea din Grota Hili.
Loc de popas deasupra de Grota Hili.
Crucea Sândului situată la ieșirea din traseul de la Grota Hili.
Echipament.
Turnul Ascuțit și Grota Hili văzute din potecă.
Parapantism la Cheile Turzii.
Traseele din zona cheilor și din apropiere
Punct Roșu - Cabana Cheile Turzii - Cheile Turzii (pe firul apei) - Petreștii de Jos;
Punct Roșu - Circuitul Cheilor Turzii;
Triunghi Roșu - Cabana Cheile Turzii - Cabana Buru;
Bandă Galbenă - Cornești - Valea Arinei - Cabana Cheile Turzii;
Triunghi Galben - Cornești - Cascada Ciucaș - Cabana Cheile Turzii;
Cruce Albastră - Cheia - Cabana Cheile Turzii
Bandă Albastră - Cornești - Cabana Buru - Vf. Colţu Corbului - Gura Jigăului;
Triunghi Albastru - Izvorul Romanilor - Cabana Cheile Turzii;
Punct Galben - Turda - Săndulești - Cabana Cheile Turzii;
Cruce Roșie - Drumul Domnilor - Cabana Cheile Turzii.
Bandă Albastră - Dl Petridului - Cheile Turzii
Ceața din Chei.
Norișorul Cheilor Turzii.
Citește și Circuitul Pietrei Secuiului
Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru ture în natură, descoperind Trascăul nordic cu MN10 - Harta de drumeţie a Munților TRASCĂULUI
Redactare, format și fotografii: Daniel Morar.