Touristik Label - 113MN26: Baraj V. Leşului-Cantonul Forestier Sebeşel-Stâna de Vale

Legătura Baraj Leșu - Stâna de Vale, peste Piatra Calului
Traseul 26 Bandă Albastră este traseul de creastă ce face legătura între fostul Motel Leșu (Baraj V. Leşului) și Stațiunea Turistică Stâna de Vale. Parcurge culmile NE mai domoale ale munților Vlădeasa. Unele porțiuni din drumul de culme se pretează pentru o bicicletă de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
22,61km
Durată
7:00-9:00h
Urcare
1324m
Coborâre
806m
Vârf
1447m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la fostul Motel Leşu, acum în paragină, ne înscriem în urcare abruptă prin pădurea de fag pe o potecă năpădită pe alocuri de vegetaţie. Întâlnim o stâncă după care ne înscriem pe culmea dealului. Depăşim un mic vârf, dar pe următorul (Dealul Sălătrucului) îl ocolim prin dreapta (SV) şi poposim într-o poiană mică unde ni se alătură un drumeag care vine din stânga (N). Urmăm acest drumeag pe culme, apoi din nou ne înscriem în ocolirea unui vârf, de data aceasta mai larg, trecând şi peste o culme secundară. La terminarea ocolirii ieşim într-o poiană frumoasă. Trecem apoi printr-un pâlc de pădure de amestec şi ieşim într-o poiană mare cu copaci mari şi rari. Întâlnim alte drumuri şi intrăm din nou în pădurea formată din specii diverse: fag, molid, brad, larice etc. Drumul urmăreşte în general culmea sau se află la mică distanţă de ea, iar pădurea este întreruptă de mici poieni. Ieşim la păşune şi apucăm pe un drum înierbat, excelent pentru o bicicletă de munte. Depăşim Vârful Stâna de Izvor şi urmăm un parcurs frumos pe marginea pădurii. La un moment dat marcajul părăseşte drumul şi parcurge un pâlc de pădure pe o cărare năpădită de molizi mici. Ieşim din nou la păşune şi întâlnim un drum pe care-l urmăm. Urcăm până într-o şa unde e întâlnirea cu traseul 27 CA, loc din păcate nesemnalizat. Aici nu ne continuăm parcursul spre Stâna de Runc, ci cotim stânga (SE) şi coborâm abrupt la Pârâul Sebeşel şi Cantonul Forestier Sebeşel, unde ne putem aproviziona cu apă. O mică serpentină ne abate pe lângă o stână, apoi recâştigăm altitudinea urcând din nou. Urmează o serie de urcări şi coborâri, treceri prin pâlcuri de pădure şi privelişti spre vârfurile Vlădeasa, Buteasa şi Poieni. Ocolim destul de larg un vârf, de data aceasta prin stânga (N), trecem pe lângă o stână cu saivan şi întâlnim din nou culmea. În scurt timp ajungem la un stâlp mare de curent dezafectat, locul de intersecţie cu traseul 13 PG. Împreună cu acesta continuăm pe drumul de culme, ocolim Vârful Muncel şi în apropierea unei stâne întâlnim un stâlp indicator cu mai multe marcaje. De aici cotim dreapta (V) şi coborâm prin pădure la Stâna de Vale împreună cu traseele 16 BG, 17 TR şi 18 CA.

Etape

Baraj Valea Leşului-Vârful Stâna de Izvor-lângâ Vârful Stâna de Runc-Cantonul Forestier Sebeşel-Poiana Haşurilor (Drăgoteanului)-Piatra Calului-Stâna de Vale

Descriere

Traseul 26 BA este traseul de legătură dintre Stațiunea Turistică Stâna de Vale și zona Barajului Leșu, traversând culmile NE molcome ale Vlădesii. Este un traseu destul de solicitant,  cu peste 1200 de m diferențe de nivel, în aprox. 8 - 9 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornim de lângă fostul Motel Leşu (Baraj V. Leşului), amonte de Satul de Vacanță Coada Lacului Leșu și începem un urcuș pieptiș prin pădurea de fag, pe o potecă năpădită pe alocuri de vegetaţie, până la capătul culmii dealului Sălătrucului. Într-o poiană mică, ajunge un drumeag din stânga, pe care îl urmăm, ocolim un vârf și ieșim într-o poiană frumoasă.

BA urmăreşte în general culmea, străbate pădurea întreruptă de mici poieni și ajunge la pășune de unde intră pe un drum înierbat, excelent pentru o bicicletă de munte. Vom ocoli pe rând, vârfurile Stâna de Izvor și Stâna de Runc, iar într-o şa întâlnim CA (traseul 27) - ce urcă de la Satul de Vacanță Coada Lacului Leșu pe Valea Guga. 

De aici coborâm abrupt la Pârâul Sebeşel şi Cantonul Forestier Sebeşel, apoi urcăm pe lângă o stână și traversăm Poiana Drăgotanului. Urmează un sector de suișuri și coborâșuri, prin pâlcuri de pădure, cu priveliști din loc în loc asupra vârfurilor Vlădeasa, Buteasa şi Poieni. După ce trecem de un saivan de stâne, urcăm Vf. Piatra Calului, lângă un stâlp mare de curent dezafectat, unde ajunge și marcajul PG (traseul 13) - “Circuitul staţiunii Stâna de Vale”. 

Continuăm alături de PG, ocolim Vârful Muncel și ajungem pe Culmea Muncel, unde ajung alte trasee ce pornesc din Stațiunea Turistică Stâna de Vale spre sectorul estic al Vlădesei, respectiv, BG spre Piatra Tâlharului (traseul 16), TR spre Vf. Buteasa (traseul 17) și CG spre Cascada Moara Dracului (traseul 18). PG continuă în față, în timp ce noi coborâm rin pădure pe sub Aria Vulturilor, alături de marcajele sus-menționate până în Stațiunea Turistică Stâna de Vale.

Observații

Marcaje dese dar şterse în pădure şi rare în zona de poieni.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Baraj V. Leşului-Cantonul Forestier Sebeşel-Stâna de Vale în Vlădeasa, Bihor este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră