Traseul 8 BA face legătura între localitatea Bicazu Ardelean și Cabana Dochia, pe valea Bistrei și pe sub stâncile de sub Rezervația Ocolașului Mare. Este un traseu lung, solicitant, cu peste 1300 m diferențe de nivel, în cca 5-7 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii, periculos pe porțiunea Poiana Stănilelor Mici - Cabana Dochia.
Din centrul localităţii Bicazul Ardelean urmăm drumul judeţean spre satul Telec, cca. 5 km. În clădirea școlii din sat există o colecţie etnografică frumoasă din costume populare, obiecte casnice şi unelte folosite de locuitorii acestei zone din vechi timpuri.. Traseul urcă domol pe drumul comunal ce leagă satul Telec de comuna Ceahlău. Urmăm valea Bistra, lăsăm în urmă ultimele gospodării ale sătenilor și ajungem după aprox 5 km, într-o poiană mică, la confluenţa pârâurilor Bistra Mare cu Bistra Mică, cu Punct de Informare al Administraţiei Parcului Naţional și o păstrăvărie. Din acest loc porneşte un drum forestier pe valea Bistra Mare, cu multe denivelări, nerecomandat autoturismelor cu garda joasă. Acesta urcă în amonte, flancat de Obcina Tablei şi de Obcina dintre Bistre până spre o poiană cu o gospodărie și mai multe case de vacanţă, situată la vărsarea pârâului Cintelec (Poiana Largu). De aici, drumul forestier urcă pantele versantului drept al Piciorului cu Strungile (30 min) până în poiana de la Curmătura "La Scaune" (1247 m alt.), unde a fost descoperit un sit arheologic, un nivel de locuire preistoric, de tip așezare atelier cu caracter permanent. Este locul în care întâlnim BA (traseul 10) dinspre stațiunea Durău.
În continuare poteca urcă pieptiș, traversează o vale seacă (una dintre obârşiile Bistrei Mari) și ajunge în poiana de la Curmătura Stănile. Aici se desprinde o potecă nemarcată spre Poiana Maicilor, trecând prin Poiana Stănile şi Curmătura Văratec. Prin aceste locuri se poate întâlni râsul, iar o surpriză neplăcută și primejdioasă o poate constitui, vipera. Poteca ne oferă la un moment dat un orizont fascinant: priveliștea Gardului Stănilelor și deschiderea ameţitoare a Cheilor Bistrei Mari. Mai departe, vom ajunge în poiana Stănilele Mici, cu o privelişte frumoasă spre abrupturile din sud (Abrupturile Stănilelor). Spre E ne apare abruptul Ocolaşului Mare, unde îşi fac cuibul numeroase păsări, între care fluturaşul de stâncă, cu pene de culoare roşie și puncte albe, care cațără în căutare continuă de insecte.
În continuare traversăm "Jgheabul lui Vodă" și ieșim pe platou, în Curmătura "Piciorul Şchiop", unde întâlnim CR (traseul 5) - dinspre Cascada Duruitoarea. Pe această porţiune a traseului se poate admira impunătorul perete numit "Gardul Stănilelor", unde cresc numeroase specii de plante rare, între care și Arginţica, cu rol în fixarea grohotişurilor.
Din șa poteca continuă pe platoul central urcând uşor (aproape de 1800 m), după care coboară la cabana Dochia. Cabana Dochia este principala cabană din Munţii Ceahlău, bază de cazare la mare altitudine, prima cabană turistică construită în Carpaţii Orientali (1913). De-a lungul timpului au fost efectuate importante lucrări de restaurare, în prezent, fiind una din cele mai moderne cabane montane din Carpați. Putem reveni înapoi spre Bicazul Ardelean, pe poteca CR (traseul 7) până în satul Neagra, apoi pe V. Bistrei.
Comentarii