Touristik Label - 109MN08: Bicazu Ardelean - Șaua la Pălărie - Cabana Dochia

Legătura Bicazu Ardelean - Cabana Dochia, pe valea Bistrei
Traseul 8 Bandă Albastră este traseul de legătură între localitatea Bicazu Ardelean și Cabana Dochia (1.760 m), cu acces pe V. Bistrei. Avem ocazia să admirăm Cheile Bistrei Mari, Abrupturile Stănilelor, peretele Gardul Stănilelor, Piatra Lăcrimată și Bâtca lui Ghedeon. Traseu nerecomandat iarna pe sectorul Poiana Stănilelor Mici - Cabana Dochia.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
21,20km
Durată
5:00-6:30h
Urcare
1330m
Coborâre
150m
Vârf
1784m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Venind din Bicaz către Lacul Roșu pe DN 12C, din centrul localităţii Bicazu Ardelean ne abatem la dreapta pe drumul judeţean 127A ce duce spre satul Telec. După 5 km, ajungem în intersecţia drumului judeţean cu drumul comunal 138 pe care-l urmăm spre dreapta străbătând localitatea Telec de-a lungul Pârâului Bistrei. De la ultimele case, drumul intră în pădure și după circa 1,5 km ajungem la confluenţa dintre Bistra Mare și Bistra Mică. Aici, la intersecţia a două drumuri forestiere se află un punct de informare al administraţiei parcului naţional și o păstrăvărie. Continuăm pe drumul care desparte sediul DAPNC (situat pe dreapta) de păstrăvărie și înaintează amonte pe valea Bistrei Mari. Urmând drumul care urcă ușor, ajungem după 3 km în deschiderea unei poieni mari situate la vărsarea pârâului Cintelec (Lacu), pe partea dreaptă și a Pârâului Mangalaria, pe partea stângă, în Bistra Mare. În poiană sunt amplasate o gospodarie și mai multe case de vacanţă. Apoi, drumul începe să urce în pantă mai accentuată, lăsând loc privirii să zărească pe alocuri parte din Vârful Ocolașul Mare (1.907 m) și abruptul de sub el (Gardul Ocolașului). După peste 4 km de la plecare din poiană ajungem la Curmătura “La Scaune”. Înainte de a ajunge în curmătură, pe distanţă de câteva sute de metri se deschide spre dreapta priveliștea Gardului Stănilelor și a Gardului Ocolașului până sub vârful Ocolașul Mare și deschiderea ameţitoare a Cheilor Bistrei Mari.

Etape

Bicazu Ardelean - Telec - Curmătura La Scaune - Șaua la Pălărie - Cabana Dochia

Descriere

Traseul 8 BA face legătura între localitatea Bicazu Ardelean și Cabana Dochia, pe valea Bistrei și pe sub stâncile de sub Rezervația Ocolașului Mare. Este un traseu lung, solicitant, cu peste 1300 m diferențe de nivel, în cca 5-7 h de drumeție. Iarna, accesibil  în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii, periculos pe porțiunea Poiana Stănilelor Mici - Cabana Dochia. 

Din centrul localităţii Bicazul Ardelean urmăm drumul judeţean spre satul Telec, cca. 5 km. În clădirea școlii din sat există o colecţie etnografică frumoasă din costume populare, obiecte casnice şi unelte folosite de locuitorii acestei zone din vechi timpuri.. Traseul urcă domol pe drumul comunal ce leagă satul Telec de comuna Ceahlău. Urmăm valea Bistra, lăsăm în urmă ultimele gospodării ale sătenilor și ajungem după aprox 5 km, într-o poiană mică, la confluenţa pârâurilor Bistra Mare cu Bistra Mică, cu Punct de Informare al Administraţiei Parcului Naţional și o păstrăvărie. Din acest loc porneşte un drum forestier pe valea Bistra Mare, cu multe denivelări, nerecomandat autoturismelor cu garda joasă. Acesta urcă în amonte, flancat de Obcina Tablei şi de Obcina dintre Bistre până spre o poiană cu o gospodărie și mai multe case de vacanţă, situată la vărsarea pârâului Cintelec (Poiana Largu). De aici, drumul forestier urcă pantele versantului drept al Piciorului cu Strungile (30 min) până în poiana de la Curmătura "La Scaune" (1247 m alt.), unde a fost descoperit un sit arheologic, un nivel de locuire preistoric, de tip așezare atelier cu caracter permanent. Este locul în care întâlnim BA (traseul 10) dinspre stațiunea Durău. 

În continuare poteca urcă pieptiș, traversează o vale seacă (una dintre obârşiile Bistrei Mari) și ajunge în poiana de la Curmătura Stănile. Aici se desprinde o potecă nemarcată spre Poiana Maicilor, trecând prin Poiana Stănile şi Curmătura Văratec. Prin aceste locuri se poate întâlni râsul, iar o surpriză neplăcută și primejdioasă o poate constitui, vipera. Poteca ne oferă la un moment dat un orizont fascinant: priveliștea Gardului Stănilelor și deschiderea ameţitoare a Cheilor Bistrei Mari. Mai departe, vom ajunge în poiana Stănilele Mici, cu o privelişte frumoasă spre abrupturile din sud (Abrupturile Stănilelor). Spre E ne apare abruptul Ocolaşului Mare, unde îşi fac cuibul numeroase păsări, între care fluturaşul de stâncă, cu pene de culoare roşie și puncte albe, care cațără în căutare continuă de insecte.

În continuare traversăm "Jgheabul lui Vodă" și ieșim pe platou, în Curmătura "Piciorul Şchiop", unde întâlnim CR (traseul 5) - dinspre Cascada Duruitoarea. Pe această porţiune a traseului se poate admira impunătorul perete numit "Gardul Stănilelor", unde cresc numeroase specii de plante rare, între care și Arginţica, cu rol în fixarea grohotişurilor.

Din șa poteca continuă pe platoul central urcând uşor (aproape  de 1800 m), după care coboară la cabana Dochia. Cabana Dochia este principala cabană din Munţii Ceahlău, bază de cazare la mare altitudine, prima cabană turistică construită în Carpaţii Orientali (1913). De-a lungul timpului au fost efectuate importante lucrări de restaurare, în prezent, fiind una din cele mai moderne cabane montane din Carpați. Putem reveni înapoi spre Bicazul Ardelean, pe poteca CR (traseul 7) până în satul Neagra, apoi pe V. Bistrei.

Observații

Nerecomandat iarna pe porţiunea Poiana Stănilelor Mici - Cabana Dochia

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Bicazu Ardelean - Șaua la Pălărie - Cabana Dochia în Neamţ, Ceahlău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră