Touristik Label - 409MN07: Satul Neagra - Ocolașul Mic - Cabana Dochia

Legătura Neagra - Cabana Dochia, prin Poiana Maicilor
Traseul 7 Cruce Albastră este traseul de legătură între localitatea Neagra și Cabana Dochia (1.760 m), cu acces la Poiana Maicilor, de unde se urmează traseul de creastă BR. Avem ocazia să admirăm Obcina Pietrei Arse și zona înaltă cu "Turnul lui Butu" și Ana, Căciula lui Ciupercă, "Clăile lui Miron", Vânturișul, Vârful Ascuţit, Turnul Ocolașului Mic șa. Traseu nerecomandat iarna pe sectorul Poiana Maicilor - Cabana Dochia.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,25km
Durată
4:30-6:30h
Urcare
1640m
Coborâre
420m
Vârf
1770m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe din DN 12C, din dreptul școlii din satul Neagra. Prima parte a traseului merge pe drumul ce străbate satul de-a lungul Pârâului Neagra. Valea se îngustează treptat și ajungem în curând la confluenţa dintre Neagra Mare și Neagra Mică. Ne înscriem spre stânga circa 2 km pe drumul forestier ce urcă pe Neagra Mare către poienile situate pe dreapta drumului. Părăsind drumul forestier în dreptul confluenţei dintre Neagra Mare și pârâul Urda, potecă ne îndreaptă mai întâi ușor către nord-est prin Poiana Neagră și apoi spre nord pe sub Vârful Negrii (1.138 m). De aici, prin pădure avem mai puţin de o oră până în Poiana Văratec ce se așterne la poalele Turnului lui Butu și Ana peste Vârful Văratec (1362 m) și Curmătura Văratec. În curmătură, traseul întâlnește poteca ce vine dinspre Poienile Stănilelor. Mai departe, traseul coboară ușor prin pădurea de rășinoase, apoi pe la marginea ei aproximativ pe curbă de nivel și urcă către stâlpul cu indicatoare de orientare din Poiana Maicilor unde întâlnește traseul nr. 3, marcat cu bandă roșie. Împreună, cele două trasee se îndreaptă către Platoul Ocolașului Mic și, mai departe, pe deasupra abruptului de la Fundul Ghedeonului, ajunge până sus pe platou la locul de campare de pe Piatra Lată a Ghedeonului, iar apoi în aproape 10 minute la Cabana Dochia.

Etape

Satul Neagra - Piciorul Negrei - Poiana Văratec - Poiana Maicilor - Ocolașul Mic - Cabana Dochia

Descriere

Traseul 7 CA face legătura între localitatea Neagra și Cabana Dochia, urcând pieptiș spre zona înaltă a Ceahlăulu pe sub Turnul lui Butu, Clăile lui Miron și pereţii verticali ai Ocolaşului Mare. Este un traseu lung solicitant, cu peste 1500 m diferențe de nivel, în cca 5-7 h de drumeție. Iarna, accesibil  în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii, periculos pe porțiunea Poiana Maicilor - Cabana Dochia.

De lângă școala din Neagra, urmăm drumul ce străbate satul, ajungem la confluenţa dintre Neagra Mare și Neagra Mică și continuăm pe drumul forestier de pe Neagra Mare. După cca. 2 km ajungem la indicatorul înspre Vf. Neagra (1128 m), de unde începe ascensiunea spre zona înaltă a Ceahlăului. Până aici poteca a traversat o zonă acoperită în special cu păduri de foioase, care adăpostesc diferite specii de ciuperci: hribi, gălbiori , creasta cocoşului, pălăria şarpelui, ghebele etc. Atât pârâul Neagra cât şi celelalte pârâuri din jurul muntelui oferă condiţii prielnice pentru păstrăv, în apele de munte cu pietriş.

Din Poiana Neagra continuăm spre N pe sub Vârful Negrii, de unde ajungem în cca. 1 h în Poiana Văratec, la poalele stâncilor Turnul lui Butu și Ana. În această zonă putem întâlni o specie de fluture frumos colorată, de un galben intens cu pete şi nervuri negre, denumită popular coada rândunicii, datorită unei prelungiri la aripile posterioare. Tot aici pot fi întâlnite mai rar, urme lăsate de jder, animal de pradă inteligent şi şiret care își face vizuina în scorburile arborilor bătrâni și se cațără cu o agilitate surprinzătoare. Din SV-ul Poienii Văratec se poate admira Turnul lui Butu (despre care există o frumoasă legendă), spre dreapta Ocolaşul Mic iar la stânga creasta împădurită a Pietrei Sure, de sub care ajunge în Curmătura Văratec, poteca nemarcată dinspre Poienile Stănilelor cu Schitul Stănile, fost canton al Ocolului Silvic. 

Poteca marcată continuă pe la obârşia pârâului Furcituri până în Poiana Maicilor, unde întâlnim BR (traseul 3), alături de care începem ascensiunea spre Cabana Dochia, pe sub Rezervația vârfului Ocolașul Mare. Din Poiana Maicilor se deschid priveliști spre zona înaltă - cu "Clăile lui Miron" şi spectaculosul abrupt al Ocolaşului Mic. Creasta lui este marcată de vârfuri semeţe: "Turnul lui Butu" și Ana, Căciula lui Ciupercă, Vânturișul, Vârful Ascuţit, Turnul Ocolașului Mic și este brăzdată de jgheaburi și hornuri întunecoase. Peisajul este completat de poliţe înierbate sau acoperite cu pâlcuri de zadă. Destul de des, prin Poiana Maicilor trec ciurde de mistreţi sau, din ce în ce mai rar (datorită vânării sale excesive), lupul. Urmele mistreţilor se întâlnesc în special în timpul iernii şi primăverii. 

Din Poiana Maicilor se urmează traseul comun BR (vezi descriere traseul 3). Cabana Dochia este principala cabană din Munţii Ceahlău, bază de cazare la mare altitudine, prima cabană turistică construită în Carpaţii Orientali (1913). De-a lungul timpului au fost efectuate importante lucrări de restaurare, în prezent, fiind una din cele mai moderne cabane montane din Carpați. Putem reveni înapoi spre Valea Bicazului, pe poteca BA (traseul 8) - care coboară pe sub Bâtca lui Ghedeon și Piatra Lăcrimată, apoi urmează BIstra Mare până în localitatea Bicazul Ardelean. Asemenea celorlalte stânci ale Ceahlăului, Piatra Lăcrimată are și ea legenda ei.

Observații

Nerecomandat iarna pe porțiunea Poiana Maicilor - Cabana Dochia

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Satul Neagra - Ocolașul Mic - Cabana Dochia în Neamţ, Ceahlău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră