Touristik Label - 309MN04: Stațiunea Durău - sub Vf. Toaca - Cabana Dochia

Legătura Stațiunea Durău - Cabana Dochia, pe sub Vf. Toaca
Traseul 4 Bandă Roșie este traseul de creastă între staţiunea turistică Durău și Cabana Dochia (1.760 m), una dintre primele căi de acces spre înălţimile muntelui Ceahlău (1835). Avem ocazia să admirăm "Cușma Dorobanţului”, "Pietrele lui Baciu", stânca "Panaghia", versantul estic al vârfului Toaca, lacul de acumulare Izvorul Muntelui, staţiunea Durău s.a. A fost amenajat ca traseu tematic în cadrul unui program Life Natura.
4.75

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,28km
Durată
2:30-3:30h
Urcare
1180m
Coborâre
250m
Vârf
1816m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din centrul Staţiunii Durău, urcând către sediul Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău, se deschide o frumoasă perspectivă asupra masivului spre Piatra Lată, Panaghia, Toaca și Piatra Ciobanului. La aproape 100 m de la sediul Administraţiei, drumul asfaltat se termină în dreptul Hotelului Cascada și poteca pătrunde în pădure urmărind mai întâi piciorul dintre pârâul Nican, în dreapta și pârâul Fântânii, pe partea stângă. Apoi, pe stânga pârâului Fântânii, urcăm pe la marginea pădurii printr-o poiană largă până în DJ 155F Durau - Izvorul Muntelui. Traversând drumul judeţean, traseul urcă mai întâi în pantă domoală prin pădurea de amestec până la un loc de popas. În continuare, panta se accentuează și după 15-20 minute ajungem în Poiana Fântânele, la Cabana Fântânele. Din faţa cabanei se deschide o panorama către Staţiunea Durau și Munţii Bistriţei, în prim plan și spre stânga către partea vestică a masivului cu Vârful Toaca și Stânca Panaghiei. Mergând mai departe pe traseul nostru de la Cabana Fântânele, poteca urcă lin până în șaua “La Morminte”, unde este amenajat un loc de popas. În continuare, panta se accentuează treptat până când poteca ajunge într-un loc deschis de unde se observă panorama Munţilor Stânișoarei, mărginită de apele lacului Izvorul Muntelui. Zona este cunoscută sub numele de Curmătura Piatră Lată și este marcată de stânca izolată a Căciulii Dorobanţului. Mai departe, traseul înaintează în pantă ușoară prin pădure și, în dreptul punctului numit Şaua Muntelui, intră în pâlcurile de jnepeniș. Poteca trece în continuare pe sub Panaghia și pe sub Vârful Toaca (1.904 m) până în dreptul cabanei meteorologilor. De aici se deschide în faţă o panoramă largă către Vârful Lespezi (1.805 m) și platoul și Vârful Ocolașului Mare (1.907 m). În dreapta, lateral de Vârful Toaca, se observă stâncile Scăldătoarea Vulturilor și Piatra Ciobanului. De la cabana meteorologilor, urmăm cărarea de pe platou și ajungem în circa 20 minute, peste Vârful Lespezi, la Cabana Dochia. Pe tot parcursul se poate admira spre stânga Lacul Izvorul Muntelui precum și localităţile presărate pe versanţii Munţilor Stânișoarei până la îngemănarea lor cu oglinda lacului. Tot traseul începând din Durău și până la Cabana Dochia a fost amenajat și ca traseu tematic în cadrul unui program Life Natura.

Etape

Stațiunea Durău – Cabana Fântânele – Cușma Dorobanțului - Stânca Panaghiei – sub Vârful Toaca – Vârful Lespezi – Cabana Dochia

Descriere

-Traseul 4 BR este sectorul N al traseului de creastă principal, vizitând Cabana Fântânele, stânca Panaghia şi Piatra Ciobanului,.unele din cele mai pitorești formațiuni stâncoase din țară. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1100 m diferențe de nivel, în aprox. 3-4 h de drumeție. Iarna, accesibil  în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Din centrul Staţiunii Durău, urcăm către sediul Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău, cu o frumoasă privelişte spre zona înaltă a Masivului Ceahlău, dominată de vârful Toaca (1900 m), stânca Panaghia şi Piatra Ciobanului. Lăsăm în dreapta potecile CR și CA spre Cascada Duruitoarea și urmăm poteca care pătrunde în pădure, apoi intersectăm drumul județean Durau – Izvorul Muntelui (parţial practicabil în momentul de faţă). Pe această porţiune se traversează câteva poieni mici, în care se pot remarca bulbucii și o lume animală foarte diversă: melci, păianjeni, insecte (libelule, cosaşi, ploşniţe, albine, bondari etc).

Traseul continuă domol prin pădure, apoi tot mai greoi și după cca. 1 h (aprox 400 m diferenţă de nivel), ajungem la cabana Fântânele, situată în poiana cu acelaşi nume, unde se află câteva dintre izvoarele care au debitul cel mai mare din Ceahlău. Acest lucru favorizează prezența reprezentativă în pădurile umbroase şi umede din zonă, a salamandrelor, a tritonului și a broscuței roșii de munte. Cabana Fântânele (1230 m) este o cabană modernă, bine amenajată, amplasată chiar pe locul unde se găsea vechiul refugiu ridicat în secolul trecut, sub creasta împădurită a Culmii Fântânele. Din faţa cabanei se deschide o panorama către Staţiunea Durau și Munţii Bistriţei, către partea vestică a Vârfului Toaca și Stânca Panaghiei.

Lăsăm la dreapta poteca de legătură TG cu Poiana Vesuri (traseul 9) și urmăm poteca care urcă lin în șaua “La Morminte”, unde este amenajat un loc de popas. Urcuşul devine tot mai greu, prin pădure, până ajungem într-o zonă deschisă: Curmătura Piatra Lată. De aici se poate observa panorama Munţilor Stânișoarei și apele lacului Izvorul Muntelui, iar locul este dominat de stânca izolată "Cușma Dorobanţului”. În dreapta potecii se pot observa trei ţancuri stâncoase ce poartă numele de "Pietrele lui Baciu".

Un urcuş uşor printre jnepeni ne conduce până la impunătoare stânca "Panaghia", încărcată de legende. Niciuna dintre stâncile Ceahlăului n-a aprins mai tare imaginația rapsozilor populari decât Dochia și Panaghia. Se spune că datorită ei, Soarele poposește mai mult deasupra Ceahlăului, cu o poveste de iubire. Stânca Panaghia se înalţă cu mai mult de 70 m deasupra platoului. 

De la baza stâncii Panaghia poteca traversează, pe curba de nivel, versantul estic al vârfului Toaca.(1907 m) și ajunge până în dreptul cabanei meteo, unde s-a construit recent o scară de acces care facilitează urcușul la stație și implicit pe vârf. Deși nu este punctul cel mai înalt din Munții Ceahlău (al doilea după Vf. Ocolașul Mare), acest vârf reprezintă principala atracție din masiv datorită formei sale piramidale.

De pe potecă ne putem bucura de perspectiva largă către Vârful Lespezi (1.805 m), platoul și Vârful Ocolașului Mare (1.907 m), în timp ce la dreapta putem observa stâncile Scăldătoarea Vulturilor, Piatra Ciobanului s.a.. De la cabana meteo se mai fac cca. 20 de min (pe sub Vârful Lespezi) până la Cabana Dochia, nu înainte de a observa ansamblul monahal "Schimbarea la Faţă", cândva umilul schit Dochia, care duce mai departe tradiția viețuirii monahale smerite începute aici, în Sihăstria Ceahlăului, cu secole în urmă.

Cabana Dochia este principala cabană din Munţii Ceahlău, bază de cazare la mare altitudine, prima cabană turistică construită în Carpaţii Orientali (1913). De-a lungul timpului au fost efectuate importante lucrări de restaurare, în prezent, fiind una din cele mai moderne cabane montane din Carpați. Putem reveni în Durău pe marcaj CR (traseul 5) care vizitează Cascada Duruitoarea., cu două praguri zgomotoase care depășesc 20 m.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Stațiunea Durău - sub Vf. Toaca - Cabana Dochia în Neamţ, Ceahlău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
Average: 4.8 (4 votes)

Comentarii

imaginea utilizatorului allthatjazz

Ruta ideala de urcare catre cabana Dochia versus traseul cu marcaj cruce rosie din Durau care este mult mai dificil si se face de regula la coborare.

Traseu încheiat la data de: 
Joi, Septembrie 6, 2018
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului iuliavetisan

Traseu mai mult pe urcare dar o urcare mai lejera si constanta. In 3:30h eu am reusit sa ajung sus pe Vf Toaca.

Recomand acest traseu inainte de ora 12, dupa 12 devine foarte aglomerat.

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, August 22, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră