Touristik Label - 1109MN09: Cabana Fântânele - Poiana Nicanului - Poiana Vesuri

Legătura Cabana Fântânele - Duruitoarea, prin Poiana Viezuri
Traseul 9 Triunghi Galben este traseul de legătură între principalele poteci ce urcă de la Durău la Cabana Dochia, respectiv BR prin Lutu Roșu și CR pe la Cascada Duruitoarea. Avem ocazia să admirăm Culmea Fântânele, cu izvoarele Nicanului), vâlcelele care coboară de sub Piatra Lată şi Panaghia cu o faună și vegetație diversă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
2,34km
Durată
~1:00h
Urcare
180m
Coborâre
230m
Vârf
1236m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Fântânele, urmăm marcajul triunghi galben care trece pe sub izvoarele Fântânele, sub povârnișul sudic al poienii. Poteca merge pe o curbă de nivel la altitudinea de 1.200 m. După o scurtă coborâre lină și un urcuș, ajungem în Poiana Nicanului, unde traseul se intersectează cu pârâul Nican. După 20 de minute de mers, ajungem în altă poiană, de unde se văd jgheaburile ce coboară pe sub Piatra Lată și Panaghia. După un traseu scurt, trecând printre stâncile rostogolite, ajungem în Poiana Vesuri, unde intersectăm marcajul cruce roșie.

Etape

Cabana Fântânele - Poiana Nicanului - Poiana Vesuri

Descriere

Traseul 9 TG face legătura între Cabana Fântânele și traseul de acces la Cascada Duruitoarea, cea mai spectaculoasă din Ceahlău. Este un traseu relativ ușor, cu diferențe mici de nivel, în aprox. 1 h. Iarna, accesibil  în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii

Pentru a ajunge la Cabana Fântânele, urmăm BR (traseul 4) din Durău,  prin pădure și prin câteva poieni mici, în care se pot remarca bulbucii și o lume animală foarte diversă (melci, păianjeni, libelule, cosaşi, ploşniţe, albine, bondari etc). În Poiana Fântânele se află câteva dintre izvoarele care au debitul cel mai mare din Ceahlău, lucru care favorizează prezența reprezentativă în pădurile umbroase şi umede din zonă, a salamandrelor, a tritonului și a broscuței roșii de munte. 

Cabana Fântânele (1230 m) este o cabană modernă, bine amenajată, amplasată chiar pe locul unde se găsea vechiul refugiu ridicat în secolul trecut, sub creasta împădurită a Culmii Fântânele. Din faţa cabanei se deschide o panorama către Staţiunea Durau și Munţii Bistriţei, către partea vestică a Vârfului Toaca și Stânca Panaghiei.

De la Cabana Fântânele urmăm poteca TG pe curbă de nivel, apoi coborâm lin și urcăm din nou (scurt), până  în Poiana Nicanului. Ne intersectăm în drumul nostru cu pârâul Nican, apoi după cca. 20 de min, ajungem într-o altă poiană care ne oferă o privelişte superbă – jgheaburile care coboară pe sub Piatra Lată şi impunătoarea stânca "Panaghia", încărcată de legende (vezi descriere traseul 4)

Traseul continuă scurt printre stâncile rostogolite și ajunge apoi la Poiana Viezuri - legătura cu poteca CR (traseul 5) - traseu care se strecoară anevoios printre blocuri mari de conglomerate desprinse din abrupturile Pietrei Ciobanului şi Toaca și ajunge la albia pârâului Rupturi, unde se aude zgomotos, cascada "Duruitoarea".  În pădurea și poienile din zonă se pot observai diferite specii de ciocănitori: ciocănitorile pestriţe şi ciocănitoarea neagră, păsări răpitoare de noapte (între care bufnița) și viezurele sau bursucul (Meles meles).

De la Cascada Duruitoarea putem reveni în Durău, fie pe varianta CR (traseul 5), înapoi prin Poiana Viezuri, fie pe poteca CA (traseul 6) - peste Piciorul lui Bucur (mai ușor).

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Fântânele - Poiana Nicanului - Poiana Vesuri in Neamţ, Ceahlău is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră