Touristik Label - 109MN01: Cabana Izv. Muntelui - Piatra cu Apă - Cabana Dochia

Legătura Cabana Izv. Muntelui - Cabana Dochia, pe la Detunate
Traseul 1 Bandă Albastră este traseul de legătură între Cabana Izvorul Muntelui și Cabana Dochia (1.760 m), cu urcare pe Culmea Răchitiș prin Curmătura Lutu Roşu. Avem ocazia să admirăm “Poliţa cu Crini”, Polița Piatra cu Apă, Detunatele și doi colţi de stâncă desprinși din peretele de conglomerate - “Cetăţuia și Călugării”. A fost amenajat ca traseu tematic în cadrul unui program Life Natura.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,55km
Durată
2:30-4:00h
Urcare
1070m
Coborâre
120m
Vârf
1760m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

La Cabana Izvorul Muntelui se ajunge din intersecția cu DN 15 (Piatra Neamț – Bicaz – Poiana Largului – Toplița) după 8 km parcurși pe drumul județean DJ 155F Izvorul Muntelui – Durău. Drumul este practicabil tot timpul anului. Traseul pornește dintr-o mică poiană situată lângă Cabana Izvorul Muntelui și intră imediat în pădure pe malul stâng al pârâului Izvorul Muntelui. Traversează DJ 155F care se îndreaptă către Durău și în circa 15-20 minute ajungem pe Curmătura Lutu Roșu în locul numit La Arsuri, unde sunt amenajate o masă cu două băncuţe metalice și se poate face un mic popas. Până aici traseul nostru este comun cu traseul nr. 2 (triunghi albastru) către Stânca Dochiei – Jgheabul cu Hotaru – Cabana Dochia. De aici, traseul se abate 90° spre stânga și începe să urce pe Culmea Răchitiș, mai intâi prin pădurea de amestec de fag cu rășinoase, apoi cea de molid. După un suiș abrupt, aproape de jumătatea traseului, din dreptul unui pâlc de larice spre dreapta zărim piramida măiestoasă a Vârfului Toaca (1.904 m), flancată de Stânca Panaghia. Urcușul se domolește, partea stângă a potecii urmărește pe o porţiune limita rezervaţiei stiinţifice Poliţa cu Crini situată pe abrupturile din zona de obârșie a pârâului Izvorul Muntelui. Se numește “Poliţa cu Crini” datorită pâlcurilor compacte de larice sau zadă (Larix decidua), singurul conifer care își pierde acele toamna. Fiind vorba de o zonă de strictă protecţie, accesul turiștilor în rezervaţia știinţifică “Poliţa cu Crini” este interzis fără avizul administraţiei parcului naţional. La cca. 4 km de la plecare facem un mic popas în dreptul unei masive stânci din calcar, numită Piatra cu Apă. Pentru a ajunge la stânca cu acest nume, ne abatem din cărare spre dreapta cale de 20-30 de metri. Numele de Piatra cu Apă vine de la o grotă de circa 10 m adâncime și înaltă de aproximativ 6 m, prin tavanul căreia se infiltrează printr-o fisură apa ploilor sau cea provenită din topirea zăpezii. Din poiana mică situată pe șaua de lângă stâncă se zărește platoul și Vârful Ocolașului Mare, cabana Dochia și grupul de stânci al Detunatelor. Dupa circa 15 minute, ajungem la baza Detunatelor marcată de o masă de blocuri de conglomerate uriașe prăbușite din cele două turnuri de piatră care mărginesc orizontul către cărare. După câteva serpentine abrupte, ajungem în faţa a doi colţi de stâncă desprinși din peretele de conglomerate. Cele două stânci și peretele masiv ce le stă în faţă poartă numele de “Cetăţuia și Călugării”. Parcurgem ultimele serpentine ale traseului prin pâlcurile de jneapăn ce au coborât până în pădurea de molid. O dată ieșiţi din umbra pădurii, orizontul se deschide și poteca se îndreaptă spre stânga către Cabana Dochia (1.760 m), la care ajungem în câteva minute. Traseul nr.1 a fost amenajat și ca traseu tematic în cadrul unui program Life Natura.

Etape

Cabana Izvorul Muntelui - Curmătura Lutu Roșu - Piatra cu Apă - Detunatele - Cabana Dochia

Descriere

 

Traseul 1 BA face legătura între Cabana Izvorul Muntelui și Cabana Dochia, trecând pe lângă unele din cele mai pitorești stânci ale Ceahlăului. Deși scurt, este un traseu solicitant, cu peste 1000 de m diferențe de nivel, în aprox. 3-4 h de drumeție. Iarna, accesibil  în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Cabana Izvorul Muntelui (900 m) reprezintă punctul de plecare pentru nu mai puțin de trei trasee turistice spre cabana Dochia. Traseul spre Curmătura Lutu Roşu, este cel mai utilizat de turişti și este practicabil atât vara cât şi iarna. Urcăm pe "La Arsuri", continuăm abrupt pe Culmea Răchitiş și ajungem la marginea unei rarişti de pădure, cu loc de popas. În această zonă de foioase, ca de altfel şi în zonele pădurilor cu poieni şi lăstărişuri, în cele cu izvoare, mlaştini şi bălţi, putem întâlni cerbul. În perimetrul Lutu Roşu deseori s-au observat, chiar pe potecă, frumoase exemplare din această specie. Cerbul, monument al naturii, este cel mai impunător reprezentant al faunei carpatine. Impresionează prin agerimea, armonia şi eleganţa sa, dar mai ales prin dimensiunea şi bogăţia coarnelor. Din locul de popas, printre copacii rari, se deschide o privelişte spre valea Izvorul Muntelui, o porţiune din Piatra Lată din Ghedeon, iar mai departe se văd ţancurile din Ocolaşul Mare. 

Poteca continuă când pe curbă de nivel, când în serpentine, de-o parte şi de alta a Culmii Răchitişului. După un suiş abrupt, aproape de jumătatea traseului, putem zări spre dreapta, piramida maiestuoasă a Vârfului Toaca (1904 m), flancată de Stânca Panaghia. Panta se mai domolește iar poteca urmărește limita rezervaţiei “Poliţa cu Crini” - interzis accesul turiștilor fără avizul administraţiei parcului naţional. Aici găsim pâlcurile compacte de larice sau zadă (Larix deciduas), singurul conifer care își pierde acele toamna, un arbore european care poate ajunge la 40 m înălțime, cu o longevitate de 600 - 700 de ani. Conurile feminine care apar primăvara înainte de apariția frunzelor, au o frumoasă culoare mov roz, motiv pentru care localnicii au dat zadelor denumirea de “crin de munte”. 

În zona de la obârşia Izvorului Muntelui există 12 poliţe, dintre care 7 sunt în apropierea traseului Lutul Roşu. Dintre acestea evidențiem poliţa de la Piatra cu Apă, pe unde trece poteca marcată, iar spre vale se remarcă “Poliţa lui Prună“ şi “Poliţa din Cremeniş“, poate cele mai frumoase poliţe cu larice din ţară. 

După “Poliţa cu Crini“, traseul continuă pe curbă de nivel, printre blocuri mari de calcar, pe la baza Turnului Răchitiş (cca. 4 km de la start) și ajunge în poiana dominată de un bloc masiv de calcar, numit "Piatra cu Apă". Cu o abatere de 20-30 de m de la potecă, putem vizita grota de circa 10 m adâncime și aprox. 6 m înălțime, prin tavanul căreia se infiltrează, printr-o fisură, apa ploilor și a zăpezilor topite. De la Piatra cu Apă se deschide o splendidă panoramă spre Detunate, cabana Dochia şi Ocolaşul Mare.

Un alt urcuș aprig ne conduce la baza grupului stâncos denumit "Detunatele", marcată de o masă de blocuri de conglomerate uriașe prăbușite din cele două turnuri de piatră. După câteva serpentine abrupte, ajungem apoi în faţa a doi colţi de stâncă desprinși din peretele de conglomerate - “Cetăţuia și Călugării”.

Ultimele serpentine ale traseului ne conduc prin pâlcurile cu jnepeniş şi molizi în faţa cabanei Dochia. În timpul iernii şi primăverii, pentru evitarea avalanşelor ce pot apărea pe ultima porţiune a traseului, acesta este deviat prin partea dreaptă, pe o potecă marcată cu stâlpi de orientare. Cabana Dochia este principala cabană din Munţii Ceahlău, bază de cazare la mare altitudine, prima cabană turistică construită în Carpaţii Orientali (1913). De-a lungul timpului au fost efectuate importante lucrări de restaurare, în prezent, fiind una din cele mai moderne cabane montane din Carpați. Se poate reveni la Cabana Izv. Muntelui pe poteca TA (traseul 2), pe Jgheabul cu Hotar, trecând pe sub Polițele cu Hotar și Stânca Dochia.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Izv. Muntelui - Piatra cu Apă - Cabana Dochia în Neamţ, Ceahlău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră