Touristik Label - 1012MN13: Cărpiniș - Șaua La Mocirle - Șaua Izvorul Cald

Legătura Cărpiniș - Vf. Parângul Mare, prin Șaua Izvorul Cald
Traseul 13 Triunghi Albastru este unul din traseele dinspre sud cele mai rapide spre Vârful Parângul Mare, al patrulea vârf ca înălțime din România. Este un traseu relativ nou care pune în valoare zona, etajul alpin și subalpin. Până pe vf. Molidviș - Tărtărău cicliștii bine antrenați pot urca și cu o bicicletă de munte.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
11,95km
Durată
5:00-5:30h
Urcare
1220m
Coborâre
1220m
Vârf
1683m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul cu pornire din satul Cărpiniș reprezintă o altă variantă de a ajunge în creasta principală dinspre sud. Aici un stâlp cu săgeată ne informează că avem 11 ore până pe Parângul Mare și 5 ore până pe Vf. Moldiviș. După o scurtă porţiune printre case începem o urcare notabilă înspre Plaiul Cărpinișului. Arealul este împânzit de tot felul de drumuri de căruţă, dar ca idee generală noi trebuie să ajungem în culme. Pentru aceasta ne încadrăm pe unul dintre drumurile din zonă și avem grijă să urmăm direcţia nord. Din Plaiul Cărpinișului putem privi înapoi și admira câteva dintre satele care se află la capătul lungilor picioare sudice ale Parângului. În capătul N-E al plaiului prindem drumul de pământ ce intră în pădurea de foioase și continuăm pe el în următorii 5 km. Acesta ne propune atât câteva urcușuri abrupte, dar și unele porţiuni mai line în care ne putem trage sufletul. De asemenea, ne putem reface proviziile de apă alimentând de la unul dintre cele două izvoare pe lângă care trecem. Cea de-a doua sursa de apă e situată chiar înainte de a ieși în golul alpin. Priveliște se schimbă radical după ce trecem de pădure și încet dar sigur tot mai multe vârfuri din creasta principală își fac apariţia. Din întinsa și înierbata Șa La Mocirle putem privi și spre alte vârfuri care sunt situate tot pe culmi sudice. Drumul de culme mai continuă puţin pe curbă de nivel, iar apoi avem de dovedit o urcare mai abruptă. La capătul acesteia o nouă curbă de nivel de ivește, îndrumându-ne spre Șaua Izvorului Cald. Șaua Izvorul Cald e localizată puţin sub cei 1.757 m ai Vârfului Moldivișu, pe versant nordic, și priveliștea ne taie respiraţia: avem în faţă întreaga creastă principală a Munţilor Parâng. Pârângul Mare e chiar în faţa noastră însă mai e ceva până acolo. Până aici s-au scurt 5 ore de la pornire.

Etape

Cărpiniș - Plaiul Cărpiniș - Șaua La Mocirle - Dealul Mocirlelor - Șaua Izvorul Cald

Descriere

 

Traseul 13 TA face legătura între satul Cărpiniș și Vârful Parângul Mare (2519 m), cu o panorama deosebită către zona alpină și subalpină. La picior, este un traseu dificil, potrivit drumeților cu experiență montană și cu o condiție fizică bună, cu peste 2000 m diferențe de nivel, în cca. 11 -12 h de drumeție. Se recomandă înnoptarea la una din stânele întâlnite în cale (La Mocirle, Voișanu, Tărtărău etc). 

Din satul Cărpiniș avem de urcat 5 h până pe Vf. Moldiviș și peste 11 h până pe Parângul Mare. Începem lin printre case apoi susținut înspre Plaiul Cărpinișului, cu direcţia generală N. Folosim unul din drumurile de căruță care urcă în culme și lăsăm în urmă imaginea satelor care se află la capătul lungilor picioare sudice ale Parângului.

Un drum de pământ ne conduce cale de 5 km, prin pădurea de foioase, cu câteva urcușuri abrupte, dar și unele porţiuni mai line în care ne putem trage sufletul. Odată ce ieșim la golul alpin, tot mai multe vârfuri din creasta principală își fac apariţia. Străbatem întinsa și înierbata Șa La Mocirle, de unde putem observa vârfurile răzlețe ale culmilor sudice care completează peisajul etajului alpin și subalpin. 

O urcare abruptă ne pune la încercare, apoi continuăm mai domol până spre Șaua Izvorului Cald, localizată puţin sub cei 1.757 m ai Vârfului Moldivișu. Avem în faţă întreaga creastă principală a Munţilor Parâng și drumul de culme (traseul 12). Ne refacem proviziile de apă și coborâm într-o șa adâncă (Șaua Groapa), de unde avem aproape 1.000 m diferenţă de nivel până pe Parângul Mare. 

Trebuie reamintit că parcurgerea acestui traseu necesită o condiţie fizică foarte bună și abilităţi de orientare deoarece în cea mai mare parte traseul e nemarcat. Pe urcările Dl.Mocirlelor - Șaua Izvorul Cald. și Șaua Groapa - Vf. Parângul Mare, sector periculos iarna.

Observații

Traseu nemarcat în întregime. Traseul este accesibil iarna în funcţie de cantitatea și calitatea zăpezii doar turiștilor cu experienţă, bine echipaţi. Segment periculos iarna: Dealul Mocirlelor - Șaua Izvorul Cald

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cărpiniș - Șaua La Mocirle - Șaua Izvorul Cald în Gorj, Parâng este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră