Touristik Label - 1125MN18: Cracul Fântânii - Cracul Gârdomanului - Creasta Munţilor Godeanu

Legătura Izbucul Cernei - creasta Godeanu (sub Vf. Gârdomanu)
Traseul 18 Triunghi Galben este poteca de culme care leagă Izbucul Cernei de Creasta Munţilor Godeanu (sub Vf. Gârdomanu). Priveliști spre creasta principală, Căldarea Gârdomanului (cu Lacul Gârdomanu), Valea Cernei, Oslea, Piatra Cloșanilor ș.a.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
7,20km
Durată
3:00-3:45h
Urcare
923m
Coborâre
117m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul este o continuare a traseului PG şi reprezintă conexiunea între Izbucul Cernei şi Creasta Godeanului. Odată ajunşi pe culmea Cracul Fântânii, urmărim poteca care urcă spre Cracul Gârdomanului, străbătând o serie de poieni. La cota 1500 m începe păşunea alpină. În lipsa unei poteci clare, orientarea poate fi dificilă pe vreme nefavorabilă. Se urmăreşte în continuare creasta matematică a Cracului Gârdomanului pentru a ajunge pe traseul BR al crestei Munţilor Godeanu.

Etape

Cracul Fântânii - Cracul Gârdomanului - Creasta Munţilor Godeanu

Descriere

Traseul 18 TG face legătura între Cracul Fântânii și Vf. Gârdomanu, din creasta principală a Munţilor Godeanu. Un traseu solicitant cu peste 1500 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 5 h de drumeție (de la Izbuc). Iarna, pe zăpezi mari, este greu de parcurs fără echipament adecvat - necesită bune cunoștințe de orientare.

După ce am vizitat Moara de apă și Izbucul Cernei - considerat cel mai mare izbuc din țară, cu un zgomot pe măsura debitului lui impresionant (vezi descriere traseu 17), ținem PG în serpentine peste Cracul Fântânii şi ajungem în Poiana cu Ferigă, un alt loc frumos unde merită să facem un popas. Urmăm apoi poteca TG care urcă pieptiș spre Cracul Gârdomanul, străbătând o serie de poieni, până la pășunea alpină.

Aici putem avea probleme de orientare pe timp de ceață, însă ținem creasta matematică pe o veche potecă ciobănească, pe cumpăna de ape dintre văile Cărbunele și Gârdomanu. Ajungem la cota 1700 de unde putem observa mai bine culmea principală (cu abruptul Pietrei Sturului), iar dincolo de Valea Cernei, Oslea și Piatra Cloșanilor. 

Continuăm pe sub Vf. Gârdomanu (2072 m), sub care se deschide Căldarea Gârdomanului, cu Lacul Gârdomanu, din care izvorăşte pârâul cu acelaşi nume. TG sfârșește în Şaua dintre vârfurile Gârdomanu şi Scurtu, lângă o bornă, zonă cu izvoare. Aici întâlnim traseul principal de creastă BR (traseul 14), pe care se poate ajunge în cca. 4 h, pe Piatra Iorgovanului (traseul 3), în Retezatul Mic.

Observații

Marcaj vechi. Inaccesibil iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cracul Fântânii - Cracul Gârdomanului - Creasta Munţilor Godeanu in Gorj, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră