Touristik Label - 625MN16: Pârâul Iovanul - Plaiul Bulzului - Creasta Munţilor Godeanu

Legătura Barajul Iovan - creasta Godeanu (sub Vf. Scărișoara)
Traseul 16 Cruce Roșie este poteca de legătură între Valea Cernei şi sectorul de mijloc al crestei principale Godeanu, suind peste Plaiul Bulzului, cu stâncile „Bisăricile din Bulz". Priveliști spre văile adânci Bulzul şi Scăriţa, Culmea Mocirliul şi piramida Varfului Godeanu, picioarele sudice Culmea Rădotese și Vf. Cărbunelui.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
15,30km
Durată
6:15-8:00h
Urcare
1868m
Coborâre
396m

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu de legătura între Valea Cernei şi partea centrală a Crestei Munţilor Godeanu. Pornirea pe traseu se face de la gura de vărsare a Pârâului Iovanul în lacul de acumulare cu acelaşi nume. Se urmăreşte drumul forestier de pe malul drept al pârului pentru 2km, după care traversăm podul şi la bifurcaţie alegem drumul din dreapta. În următorii 7 km se continuă urcarea pe drumul forestier, care traversează pădurea de foioase. Pe parcus vom întâlni mai multe drumuri forestiere secundare, majoritatea vechi şi nefolosite în prezent, ceea ce uşurează urmarea traseului corect. Într-o poiană cu un izvor pe partea dreaptă şi o bifurcaţie vom alege drumul la dreapta. Urcuşul continuă printr-o zona cu pădure tânără şi după o oră ajungem la stâna din Bulz şi în păşunea alpină. Urmărind drumul de culme şi stâlpii de marcaj, trecem pe lângă formaţiunile stâncoase cunoscute ca şi Bisăricile (Bisericile) din Bulz şi apoi intersectăm marcajul BR al crestei Munţilor Godeanu la poalele Vârfului Piatra Scărişoarei.

Etape

Pârâul Iovanul - Plaiul Bulzului - Creasta Munţilor Godeanu

Descriere

Traseul 16 CR face legătura între Barajul Iovan și creasta principală (sub Vf. Scărișoara), pe un parcurs solicitant la urcare. Un traseu cu peste. 1800 m diferențe de nivel, în cca. 6 - 8 h de drumeție. Iarna, pe zăpezi mari, este greu de parcurs fără echipament adecvat - necesită bune cunoștințe de orientare.

Pentru a ajunge la locul de start, trebuie să urmăm Valea Cernei, din Băile Herculane spre Barajul Iovan pe un drum de pământ. De la gura de vărsare a Pârâului Iovanu, urmăm drumul forestier care șerpuiește pe sub Plaiul Bulzului, câștigând altitudine până la niște izvoare (cota 1200). După cca 1 h, trecem de stâna din Bulz și ajungem la păşunea alpină.și drumul de culme. O potecă ciobănească coboară Plaiul Bulzului până în zona Șesu Bulzului.

Continuăm urcarea cca. 2,5 km și trecem pe lângă „Bisăricile din Bulz", trei stânci înalte, care par a fi ruinele unei biserici. Poposim ca să ne tragem răsuflarea și să admirăm spre V, Culmea Mocirliul şi piramida Varfului Godeanu. La E, avem Vf. Cărbunelui. Le ocolim prin dreapta și continuăm alți 2,5 km, pe culmea dintre văile adânci Bulzul (cu Căldarea Bulzului) şi Scăriţa, la izvoarele cărora zăpada persistă până la începutul verii. 

Atingem drumul de creastă BR (traseul 14), pe platoul bombat al Vf. Piatra Scărişoarei. Dacă continuăm spre V putem coborî peste Muntele Moraru și Vf. Gugu, pe poteca CR (traseul 16), ca parte a magistralei care lega odinioară Valea Cernei de Gura Apei. drumul de culme continuă la E, luând ca reper profilul rotunjit al Muntelui Micuşa, pe cumpăna de ape dintre căldările Vlăsia Mică și Scărișoara - cu Lacul Scărişoara (1896 m), cel mai mare şi cel mai frumos lac din Munţii Godeanu. Aici avem câteva izvoare.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Pârâul Iovanul - Plaiul Bulzului - Creasta Munţilor Godeanu în Gorj, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră