Touristik Label - 1225MN15: Cerna Sat - Plaiul Oslei - Vf. Oslea Românească - Creasta Masivului Godeanu

Legătura Cerna Sat - creasta Godeanu (peste Oslea Românească)
Traseul 15 Triunghi Roșu este poteca de legătură între Valea Cernei şi Creasta Munţilor Godeanu (între Vf. Olanelor și Godeanu), suind pieptiș peste Plaiul Oslei, cu Vârful Oslea Românească (1781 m), un punct excelent de belvedere spre creasta principală a Munţilor Godeanu, căldarea Groapa Balmoşului, Barajul Iovan, Oslea, Piatra Cloşanilor ș.a.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,20km
Durată
4:45-6:15h
Urcare
1403m
Coborâre
142m

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu de legătura între Valea Cernei şi Creasta Munţilor Godeanu. Traseul porneşte de la ieşirea din satul Cerna Sat, intrarea pe traseu se găseşte la jumătatea distanţei dintre traseele de acces spre Motru Sec respectiv Cheile Corcoaia, pe versantul drept al Cernei. Prima parte a traseului reprezintă un urcuş prin poieni, livezi şi pădure pe culmea dintre Văile Curmezişul şi Naiba. După aproximativ 2km ajungem într-o poiană, de unde poteca devine mai clară şi mai uşor de urmat. Se urcă în continuare flancaţi de pădure de foioase spre stâna de la Buza Oslei, de unde începe păşunea alpină. În continuare se urmăreşte Plaiul Oslei, ocolind prin stânga Vârful Oslea Românească. Continuăm pe creasta dintre Văile Stârminosu şi Balmeşul, punctul final fiind zona de izvoare a Văii Stârminosu, unde intersectăm marcajul BR de creastă al Munţilor Godeanu.

Etape

Cerna Sat - Plaiul Oslei - Vf. Oslea Românească - Creasta Masivului Godeanu

Descriere

Traseul 15 TR face legătura între Valea Cernei și creasta principală (sub Vf. Godeanu), pe un parcurs solicitant la urcare. Un traseu cu peste. 1400 m diferențe de nivel, în cca. 5-6 h de drumeție. Iarna, pe zăpezi mari, este greu de parcurs fără echipament adecvat - necesită bune cunoștințe de orientare.

Pentru a ajunge la locul de start, trebuie să urmăm Valea Cerne, din Băile Herculane cca. 40 km spre Barajul Iovan pe un drum de pământ. Când ajungem aproape de Cheile Corcoaia, la ieşirea din satul Cerna Sat, căutăm cu atenție indicatorul TR care ne conduce prin poieni, livezi şi pădure pe culmea dintre Văile Curmezişul şi Naiba. Urcăm până pe Culmea Oslea, unde trecem de stâna din Buza Oslei, apoi continuăm pieptiș spre Vârful Oslea Românească (1781 m). Poteca ocolește vârful dar e păcat să ratați priveliștea de pe el. Este cel mai bun loc de belvedere de pe picioarele sudice, cu priveliști largi spre creasta principală, căldarea Groapa Balmoşului, Barajul Iovan, Oslea, Piatra Cloşanilor ș.a.

Continuăm urcarea pe cumpăna de ape dintre văile Stârminosu şi Balmeşu, până atingem drumul de creastă, la obârșia Văii Stârminosu, unde întâlnim traseul principal de creastă BR (traseul 14). De aici mai facem aprox. 2 h până pe Vf. Godeanu, cu priveliști spre potecile ciobănești dinspre Munții Țarcu, dinspre vârfurile Ciocănașu-Șincu sau izvoarele Râului Șes cu Lacul Iezer și „platforma Râului Şes”, unde ciobanii îşi plimbă turmele pe imensa pajişte alpină. Sub. Vf Godeanu ajunge și poteca PR (traseul 9) peste Muntele Tucila.

Observații

Marcaj bun, cu excepţia zonei cuprinse între km 0,4 şi 1,8, unde datorită drumurilor de tractor noi, vechile poteci nu mai sunt folosite. Inaccesibil iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cerna Sat - Plaiul Oslei - Vf. Oslea Românească - Creasta Masivului Godeanu în Gorj, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră