Touristik Label - 1025MN20: V. Cernişoara - Stânca Roşie - Pasul Jiu-Cerna

Izbucul Cernei - Pasul Jiu-Cerna (pe la Stânca Roşie)
Traseul 20 Triunghi Albastru este poteca de legătură între V. Cernişoara și Pasul Jiu-Cerna, trecând aproape de zona de calcare de vârstă jurasică de la izvoarele Cernişoarei (cu Cheile Cernişoarei și rezervația Ciucevele Cernei). De pe V. Cernişoarei urcăm la un observator de urşi, apoi pe Stânca Roşie, cu priveliști spre Ciucevele Cernei.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
9,20km
Durată
3:45-4:15h
Urcare
831m
Coborâre
235m

Tabs

Indicaţii de orientare

Intrarea în traseu se face pe poteca de pe versantul drept al Ogaşului Sbicănel. Confluenţa acestui ogaş cu Cernişoara se găseşte pe traseul PR (Pasul Jiu-Cerna - Cheile Cernişoarei - Izbucul Cernei), la 250 m în aval de Cheile Cernişoarei şi 1 km în amonte de la DN66A. Se urmăreşte poteca prin pădure spre Observatorul de urşi, aflat într-o mică poiană, de unde după 50 m se ajunge la DN66A. La bifurcaţia cu drumul naţional, se alege traseul spre stânga, care după 500 m ne conduce la Stânca Roşie, un excelent punct de belvedere spre Ciucevele Cernei. Se continuă înaintarea spre Pasul Jiu-Cerna, trecând şi prin Poiana cu măcriş, un loc unde se ţineau odinioară nedeile păstorilor din zonă.

Etape

V. Cernişoara - Observatorul de urşi - Stânca Roşie - Poiana cu măcriş - Pasul Jiu-Cerna

Descriere

 

Traseul 20 TA face legătura între Izbucul Cernei și Pasul Jiu-Cerna, pe la Observatorul de urşi. Un traseu în urcare cu peste 800 m diferențe de nivel, în cca. 4 - 4.5 h de drumeție, pretabil în mare parte și cu MTB. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme.

După ce am vizitat Moara de apă și Izbucul Cernei - considerat cel mai mare izbuc din țară, cu un zgomot pe măsura debitului lui impresionant (vezi descriere traseu 17), ținem PR (traseul19), pe V. Cernişoarei, printre vile și pensiuni și ajungem la 250 m în aval de Cheile Cernişoarei, situate la poalele rezervației Ciucevele Cernei, o zonă de creste calcaroase de vârstă jurasică (vezi descriere traseu 19).

TA urmăreşte poteca prin pădure spre o mică poiană unde găsim un observator de urşi. La scurt timp ieșim în drumul național, apoi urmăm o potecă la stânga, spre Stânca Roşie, un loc de belvedere excelent spre Ciucevele Cernei - creste spectaculoase de calcar  în care micii afluenţi ai Cernişoarei s-au adâncit, formând chei şi canioane sălbatice.

De-aici ținem drumul în serpentine, trecând prin zona Poiana cu măcriş, un loc unde ciobanii sărbătoreau duminica petreceri câmpenești. Continuăm pe sub Ciuceava Neagră și Muntele Oslea până la Pasul Jiu-Cerna, aflat pe drumul spre CF Câmpușel.

Observații

Marcaj bun de pe V. Cernişoarei până la Stânca Roşie, inexistent după.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

V. Cernişoara - Stânca Roşie - Pasul Jiu-Cerna in Gorj, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră