Touristik Label - 825MN17: Izbucul Cernei - Cracul Fântânii

Legătura Izbucul Cernei - Cracul Gârdomanu (peste Cracul Fântânii)
Traseul 17 Punct Galben vizitează Moara de apă de la Izbucul Cernei și Poiana cu Ferigă de pe Cracu Fântânii. Izbucul Cernei este considerat cel mai mare izbuc din țară, un adevărat fenomen al naturii, cu un zgomot pe măsura debitului lui impresionant.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
1,90km
Durată
1:00-1:30h
Urcare
489m
Coborâre
14m

Tabs

Indicaţii de orientare

Punctul de plecare pe acest traseu este reprezentat de Izbucul Cernei, de unde se continuă pe Ogaşul Sec încă 250 m, apoi se urcă în serpentine spre Cracul Fântânii şi Poiana cu ferigă. Odată ajunşi pe culme urmărim poteca, care urcă spre Cracul Gârdomanului, străbătând o serie de poieni.

Etape

Izbucul Cernei - Cracul Fântânii

Descriere

Traseul 17 PG face legătura între Izbucul Cernei și Poiana cu Ferigă, suind în serpentine Cracu Fântânii. Un traseu cu aprox. 500 m diferențe de nivel, în cca. 1.5 h de drumeție. Iarna, zăpezile mari pot pune probleme (marcaje vechi).

De la izvoare şi până la vărsarea în Dunăre, Valea Cernei străbate peste 500 km. O parte din izvoarele Cernei pornesc de la peste 2.000 m, din căldările glaciare din Munţii Godeanu, în timp ce o parte însemnată provine din subteran - prin „Izbucul” Cernei,  considerat cel mai puternic izvor din România cu un debit mediu de 1-1,5 m³/s. Izbucul Cernei este format din trei izvoare distincte care ţâşnesc din grohotişul Ogaşului Chicerii, din Ciucevele Chicerii şi Ogaşului Cald (849m).

După spusele localnicilor, apa rezultă defapt din 11 izvoare care ies la suprafață aproape din același loc, iar primăvara, după ploi, debitul este atât de mare încât apa țâșnește printre bolovanii cu muşchi, spumegând şi formând o mulţime de mici cascade, într-o perdea fină de aburi. Mai jos apele izbucului se unesc cu apele Cernişoarei - ale cărui izvoare se află la cca. 10 km amonte (sub Vârful Paltina), iar în apropiere găsim o veche Moară de apă. 

Lângă izbuc găsim o construcție de lemn în ruine pe care se văd marcajele PG. Urcăm pe V. Ogaşul Sec pentru scurt timp apoi continuăm în serpentine spre Cracul Fântânii şi Poiana cu Ferigă, un alt loc frumos unde merită să facem un popas. După ce ajungem pe culme, putem urma poteca TG (traseul 18) peste Cracul Gârdomanu, străbătând o serie de poieni, apoi creasta matematică, până sub Vf. Gârdomanu din Creasta Godeanului. (3 - 4 h).

Observații

Marcaj vechi. Inaccesibil iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Izbucul Cernei - Cracul Fântânii in Gorj, Godeanu-Ţarcu-Muntele Mic is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră