Touristik Label - 1014MN23: Cerna Sat - Motru Sec

Legătura Cerna Sat - Motru Sec, peste Creasta M. Mehedinți
Traseul 23 Triunghi Albastru este traseul de legătură dintre Cerna Sat și localitatea Motru Sec, traversând Creasta M. Mehedinți prin bazinul Motrului, unde se află Peştera Lazului și Peștera Martel. Priveliști frumoase asupra Masivului Godeanu și spre rezervația Piatra Cloșanilor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
15,90km
Durată
6:00-7:30h
Urcare
769m
Coborâre
947m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Pentru a ajunge la Cerna Sat parcurgem aproximativ 45 de km din Băile Herculane, 18 km din aceștia desfașurându-se pe drum neasfaltat, dar recent reamenajat. În Cerna Sat trecem puntea peste Cerna prin apropierea şcolii şi urmărim marcajul triunghi albastru, care o ia în serpentine prin pădure. După un urcuș susţinut atingem creasta Munţilor Mehedinţi, puţin mai la sud de Vârful Cioaca Înaltă (1137 m). De aici avem o perspectivă impresionantă asupra Masivului Godeanu dar și a Pietrei Cloșanilor. Dincolo de creastă intrăm în bazinul Motrului. Continuând pe Valea Motrului Sec trecem pe lângă Peştera Lazului și Peștera Martel și ajungem în localitatea Motru Sec.

Etape

Cerna Sat - Culmea Munţilor Mehedinţi - Motru Sec

Descriere

Traseul 23 TA este traseul de legătură dinspre localitatea Cerna Sat și Valea Motrului Sec, traversând Creasta M. Mehedinți pe sub Vârful Cioaca Înaltă (1137 m). Este un traseu relativ ușor, cu ascensiuni peste 700 m diferență de nivel, în cca. 8 - 8.5 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Ajungem în Cerna Sat urmând Valea Cernei dinspre Băile Herculane aprox. 45 de km, din care ultima porțiune pe drum neasfaltat, dar modernizat. Trecem puntea peste Cerna prin apropierea şcolii și urcăm în serpentine prin pădure, pieptiș, până atingem creasta Munţilor Mehedinţi, puţin mai la sud de Vârful Cioaca Înaltă (1137 m) loc din care admirăm priveliștea fermecătoare asupra Masivului Godeanu și Piatra Cloșanilor. 

Pătrundem apoi în bazinul Motrului, pe drumul forestier de pe Valea Motrului Sec, în coborâre și ajungem în apropiere de gura Peșterii Lazului, aflată pe malul drept, pe terasamentul bine conturat al fostului tren forestier. Explorarea peșterii necesită ghid experimentat, deoarece după cca. 50 m de la intrare, peștera devine un sector cu zeci de culoare și galerii, de dimensiuni diferite, care se ramifică în toate direcțiile, numit pe bună dreptate în cărțile de specialitate, “Labirintul”. 

În apropiere se află și Peștera Martel. Deschiderea inițială a peșterii a fost dublată prin prăbușirea unui bloc, cu două intrări, ambele foarte mici. Este o peșteră greu de parcurs, din cauza inundațiilor repetate, necesită echipament de protecție și mijloace de iluminare. Traseul urmează mai departe drumul până în localitatea Motru Sec, la N căreia se află și traseul de acces la rezervația Piatra Cloșcani, marcat PR (traseul 24)

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cerna Sat - Motru Sec in Gorj, Cernei-Mehedinţi is an uşor Drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră