Touristik Label - 715MN16: Gălăoaia-Valea Bistrei

Legătura Gălăoaia - Valea Bistrei, pe la Scaunul Domnului
Traseul 16 Punct Albastru este traseul de vizitare Vf. Scaunul Domnului, cel mai cunoscut punct de atracție din zona Toplița - Deda. Aici putem admira crestele Munților Gurghiului şi Călimani. Un itinerar cu plecare de pe Valea Mureşului şi sosire pe Valea Bistrei, la drumul care șerpuiește lin, uneori prin curțile caselor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
20,28km
Durată
7:00-8:00h
Urcare
1077m
Coborâre
897m
Vârf
1438m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Acesta este un traseu de acces pe Vf. Scaunul Domnului cu plecare de pe Valea Mureşului şi sosire pe Valea Bistrei. Traseul porneşte de pe DN15, din satul Gălăoaia, 500 m altitudine, din dreptul unui magazin sătesc, în apropierea căruia este şi un indicator turistic al Serviciului Salvamont Mureş. Se începe cu urcare pe Valea Gălăoaia, afluent al Mureşului. La km 2,5 de la plecare, drumul se bifurcă. În stânga Gălăoaia Mică, iar în dreapta, pe unde continuă şi traseul, Gălăoaia Mare. Se menţine urcarea pe drum forestier până aprox. la km 11. De aici drumul se transformă într-un drum de tractor, abrupt şi cu bolovani mari, care continuă încă aprox. 1,5 km până se ajunge în Plaiul (poiana) Stegii, unde traseul intersectează marcajul BA (Traseul 14), la aprox. 200 m deasupra unei cruci de lemn. Aici se face uşor stânga, iar până pe Vf. Scaunul, cele două marcaje coincid. La ieşire din Plaiul Stegii urmează o urcare scurtă şi abruptă cu liziera pădurii în partea stângă, la capătul căreia se ajunge la cea mai mare altitudine - 1435 m şi aprox. la km 14,5 al traseului. Urmează o coborâre uşoară, aprox. 2 km prin pădure, la început pe un drum de tractor de pământ, iar apoi pe potecă înierbată. De aici, traseul face o buclă (tot înainte pe BA) de 400 m dus şi 400 m întors (pe aceeaşi potecă) până pe Vf. Scaunul Domnului, situat la 1381 m altitudine, de unde se deschide o belvedere către Valea Mureşului şi Reghin. Pe sensul de întoarcere, după cei 400 m parcurşi de pe Vf. Scaunul Domnului, traseul face stânga 90 de grade şi coboară abrupt 4 km. Coborârea este pe Valea Zăpodia cu Pod, afluent al Văii Bistrei, pe o potecă situată puţin deasupra şi în stânga albiei pârâului. La km 21,1 se ajunge la finalul acestui traseu, loc unde se intersectează marcajul CA (traseu 10). De aici, pe drum de asfalt, mai sunt aprox. 8 km de coborâre pe Valea Bistrei, până la DN 15, în localitatea Bistra Mureşului.

Etape

Gălăoaia-Plaiul Stegii-acces Vf.Scaunul-Valea Zănoiţa-Valea Bistrei

Descriere

Traseul 16 PA face legătura între Valea Mureşului și “cetatea de piatră” Vf. Scaunul Domnului, cu urcare pe Valea Gălăoaia și coborâre abruptă spre Valea Bistrei. Este un traseu solicitant, atât din prisma lungimii cât și a diferențelor de nivel (peste 1000 m urcări). Facem cca. 7 - 8 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Din satul Gălăoaia, urmăm valea omonimă apoi urcăm pe drumul forestier Gălăoaia Mare. În amontele văii, drumul se transformă într-un drum de tractor, abrupt şi cu bolovani mari. În poiana Plaiul Stegii întâlnim marcajul BA (traseul 14). Avem parcurs comun până pe Vf. Scaunul Domnului (1381 m), cel mai cunoscut punct de atracție din zonă. 

 De pe platforma stâncilor de andezit, așezate ca o cetate, se deschide o privelişte minunată spre Valea Mureşului, Reghin şi (pe vreme favorabilă) chiar şi Târgu Mureş. Sub noi se întind crestele care închid Valea Bistrei, iar vis-a-vis se vede zona N a munților Gurghiului. Scaunul Domnului, cel mai cunoscut punct de atracție din zonă are o legendă locală care spune că acolo este scaunul de judecată pe care va ședea Domnul la Judecata de Apoi. Dacă urmăm PR (traseul 15) către Stâncile Estice, avem o a doua perspectivă către crestele Munților Gurghiului şi Călimani care marchează Valea Mureşului. 

Revenim la traseul BA și ne pregătim de coborârea abruptă pe Valea Zăpodia cu Pod. Coborâm prin pădure, paralel cu firul pârâului până în Valea Bistrei, unde întâlnim CA (traseul 10) care ne conduce înapoi la Valea Mureșului, pe un parcurs frumos, care trece pe alocuri prin curțile câtorva gospodării. Oamenii și-au construit mori de apă și vâltori pitorești.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Gălăoaia-Valea Bistrei în Mureş, Călimani este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră