Touristik Label - 815MN12: Gura Stegii-Traseu BA/PR

Legătura Gura Stegii - Poiana Arsurii (sub creasta vestică)
Traseul 12 Punct Galben este traseul ce străbate Valea Stega spre Poiana Arsurii, respectiv legătura între Valea Bistrei și drumul de creastă sud-vestic al Munților Călimani, marcat BA, ce urcă mai departe până sub Vf. Zurzugău și Vf. Bistricioru.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,55km
Durată
2:30-3:30h
Urcare
671m
Coborâre
19m
Vârf
1431m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu este unul de legătură între Valea Bistrei şi traseul 14 (BA), care ajunge până în Poiana Lungă. Traseul porneşte de la km 10,5 al marcajului CA (traseu 10), iar după ce pe partea stângă a drumului rămâne în urmă o clădire a ocolului silvic, traseul face dreapta pe Valea Stega. Continuă să urce pentru încă 5,5 km, după care drumul forestier se termină. Pe acest parcurs, se pot gasi 2 izvoare cu apă potabilă. De aici urmează o urcare mai abruptă, pe albia pârâului, încă 2 km până la intersecţia cu traseul 14 (BA).

Etape

Gura Stegii-Fundul Stegii-Traseu BA/PR

Descriere

Traseul 12 PG străbate Valea Stega, o vale sălbatică cu câteva izvoare și repezișuri frumoase, în drumul spre drumul de creastă SV (marcat BA) care urcă spre Vf. Bistricioru. Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 600 de m diferențe de nivel, în cca. 3 - 3.5 h de drumeție. Poate fi parcurs și cu MTB (parțial).

Accesul la acest traseu se face de la km 10,5 al drumului Valea Bistra, marcat CA (traseul 10) ce urcă din localitatea Bistra Mureşului. Drumul asfaltat urcă lin, șerpuind prin sat, pe Valea Bistrei, care trece pe alocuri prin curțile câtorva gospodării. Oamenii și-au construit mori de apă și vâltori pitorești.

După ce lăsăm pe partea stângă a drumului o clădire a ocolului silvic, ajungem la Gura Stegii și facem dreapta pe Valea Stega, pe un drum forestier ce urcă pe valea sălbatică cu câteva izvoare și repezișuri. Înaintarea se face tot mai abrupt, când pe un mal, când pe celălalt, în funcție de situația din teren (posibile doborâturi). După cca. 2 km, întâlnim drumul de creastă sud-vestic al Munților Călimani, marcat BA (traseul 14) ce urcă până la refugiul Poiana Lungă, sub Vf. Zurzugău și Vf. Bistricioru.

Observații

Marcajul este foare rar pe tot parcursul traseului.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Gura Stegii-Traseu BA/PR în Mureş, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră