Touristik Label - 715MN28: Gura Tihului-Vf.Tihu

Legătura Valea Ilvei (Gura Tihului) - Vf.Tihu
Traseul. 28 Punct Albastru este traseul de acces la Vf. Tihu, situat pe un picior sudic ce se desprinde din creasta Călimanilor (de sub Vf. Ruscii). De pe Vârful Tihu (1799 m) se deschide o panoramă superbă către văile din jur şi celelalte creste ale Călimanilor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,81km
Durată
4:00-4:30h
Urcare
897m
Coborâre
22m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu reprezintă o altă modalitate (pe lângă traseul 20 (TA)), de a ajunge pe Vf. Tihu iar apoi în creasta Călimanilor. Originea este situată la km 13 al traseului 27 (CA), care urcă de la Lunca Bradului pe Valea Ilvei. De aici se urmează drumul forestier pe Valea Tihul, în ascensiune uşoară, pentru aprox. 4 km. În următorii 3 km traseul traversează valea superioară a Tihului, iar apoi intră înspre stânga, pe o bandă defrişată, lată de câţiva zeci de metri şi foarte abruptă. Această ascensiune finală către vârf mai durează 30-45 min. Sub Vf. Tihu se intesectează traseul 25 (CG), care urcă din Lunca Bradului către Şaua Gruiu.

Etape

Gura Tihului-Valea Tihul-Vf.Tihu

Descriere

Traseul 28 PA face legătura între Valea Ilvei Mari (Gura Tihului) și Vârful Tihu, punct de belvedere fermecător asupra zonei înalte a Călimanilor. Este un traseu destul de solicitant, cu o ascensiune de cca. 900 m diferență de nivel, în aprox. 4 - 5 h de drumeție. Iarna accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Accesul se face de la Gura Tihului, la km 13 al drumului care urcă din localitatea Lunca Bradului pe Valea Ilvei  (vezi descriere traseul 27). 

Prima parte a traseului urcă pe malul pârâului Tihu, la marginea unei păduri de amestec cu molid, brad, fag și paltin de munte. Treptat pădurea se rărește, traversăm o zonă cu doborâturi și intrăm în Parcul Național Călimani.

În următorii 3 km traseul traversează valea superioară a Tihului, unde pe timpul verii, se stabilesc ciobanii cu turmele de oi (Covata Tihului). Avem o primă imagine fermecătoare spre Vârful Tihu cu mai multe formațiuni stâncoase și un perete abrupt. De aici traseul urcă pe o pantă mare, pe o bandă defrișată mărginită de pădurea de molid, până la vf. Tihu.

Sub vârful Tihu, traseul PA intersectează piciorul sudic CG (traseul 25), Santinela Tătarului - Stâncile lui Ilieș / Vf. Ruscii ce urcă spre creasta Călimanilor (Șaua Gruiu).

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Gura Tihului-Vf.Tihu în Mureş, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră