Touristik Label - 1015MN13: Valea Bistrei-Şaua Scaunului (Zăpodia Ursului)

Legătura Valea Bistrei - Şaua Scaunului (sub Vf. Scaunul Domnului)
Traseul 13 Triunghi Albastru este traseul ce străbate Valea Zăpodia cu Cale spre Scaunul Domnului, respectiv legătura între Valea Bistrei și drumul de creastă sud-vestic al Munților Călimani, marcat BA, ce urcă mai departe până pe Vf. Scaunul Domnului, cel mai cunoscut punct de atracție din zonă. Merită să ajungem și pe stâncile lui estice.
4

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
2,59km
Durată
1:00-2:00h
Urcare
433m
Coborâre
0m
Vârf
1058m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Acesta este un alt traseu de legătură (pe lângă traseul 12 (PG)) dintre Valea Bistrei şi traseul 14 (BA), cu acces către Vf. Scaunul Domnului. Traseul urcă pe albia pârâului, pe bolovani; deşi nu e lung, impune un efort considerabil. Se intră înspre dreapta, pe pârâul Zăpodia cu Cale, de pe Valea Bistrei, la aprox. 100 m de o păstrăvărie. După ce pe partea dreapta rămân câteva case şi cabane, urmează urcarea pe albia pârâului, pe bolovani şi teren dificil. Urcuşul durează 2,7 km, apoi se intersectează traseul BA, la aprox. 1050 m altitudine. Ascensiunea din acest punct până pe Vf. Scaunul Domnului ar mai dura 1 - 1 1/2 ore.

Etape

Valea Bistrei-Valea Zăpodia cu Cale-Şaua Scaunului (Zăpodia Ursului)

Descriere

Traseul 13 TA străbate Valea Zăpodia cu Cale, o vale sălbatică îngustă cu câteva repezișuri, în drumul spre Vf. Scaunul Domnului. Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 600 de m diferențe de nivel, în cca. 3 - 3.5 h de drumeție. 

Accesul la acest traseu se face din poteca CA (traseul 10) ce urcă din localitatea Bistra Mureşului. Drumul asfaltat urcă lin, șerpuind prin sat, pe Valea Bistrei, care trece pe alocuri prin curțile câtorva gospodării. Oamenii și-au construit mori de apă și vâltori pitorești.

Lăsăm pe partea stângă o păstrăvărie și la aprox. 100 m, intrăm spre dreapta, pe pârâul Zăpodia cu Cale. După câteva case şi cabane, traseul urcă pieptiș pe albia pârâului, pe bolovani şi teren dificil, după care poteca o ia prin pădure de amestec cu molid, brad şi fag, până în pajiştea de sub  vf. Zăpodia Ursului (1012 m). 

Aici întâlnim drumul de creastă sud-vestic al Munților Călimani, marcat BA (traseul 14) care urcă tocmai până spre Vf. Bistricioru. În putem urma scurt spre Vf. Scaunul Domnului, o “cetate”, formată din zidurile stâncilor naturale. Legenda locală spune că acolo este scaunul de judecată pe care va ședea Domnul la Judecata de Apoi. Dacă urmăm PR mai departe (traseul 15) către Stâncile Estice, ne putem bucura de perspective fermecătoare asupra crestelor înalte ale Călimanilor și Munții Gurghiului.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Bistrei-Şaua Scaunului (Zăpodia Ursului) în Mureş, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
Average: 4 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Gisca Horea

Foarte bine marcat

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, Septembrie 12, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră