Touristik Label - 1015MN20: Valea Rusca-Culmea Tătarului (acces Vf.Tihu)

Legătura Valea Rusca-Culmea Tătarului (sub Vf.Tihu)
Traseul 20 Triunghi Albastru face legătura între Valea Tihului și Culmea Tătarului (sub Vf. Tihu), picior care se desprinde din creasta principală între Vf. Ruscii și Vf. Grui. Acces spre creasta Călimanilor dinspre comuna Răstoliţa, pe Valea Rusca, pe drum forestier, apoi pe potecă abruptă prin pădure până în Culmea Tătarului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
2,91km
Durată
1:30-2:00h
Urcare
483m
Coborâre
9m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu reprezintă o modalitate de a ajune pe Vf. Tihu iar apoi în creasta Călimanilor. Accesul la startul traseului se face de la km 19 al traseului 18 (CA), care porneşte din comuna Răstoliţa. Aici se coteşte către dreapta, apoi se urcă pe drum forestier, pentru aprox 1,5 km pe Valea Rusca. Se continuă apoi pt. încă 1,5 km pe potecă abruptă prin pădure, până se ajunge în Culmea Tătarului unde se intersecteaza traseul 25 (CG), traseu care urcă din Lunca Bradului către Şaua Gruiu. De aici până pe Vf. Tihu se mai face aprox. 1 oră, iar până în creasta Călimanilor la intersecţia cu traseul 01 (BR), aprox. 2 ½ - 3 ore.

Etape

Valea Rusca-Culmea Tătarului (acces Vf.Tihu)

Descriere

 

Traseul 20 TA face legătura între Valea Tihului și Culmea Tătarului, aflată la aprox 2.5 - 3 h de creasta Călimanilor (respectiv Șaua Gruiu). Este un traseu destul de solicitant, cu o ascensiune de cca. 500 de m diferență de nivel, în aprox. 1.5 - 2 h de drumeție, pe o potecă abruptă prin pădure, nerecomandată iarna.

Accesul la startul traseului se face de la km 19 al potecii CA (vezi descriere traseul 18) ce urcă pe Valea Tihului din comuna Răstoliţa. Este o modalitate rapidă de a urca pe Vf. Tihu iar apoi în creasta Călimanilor. Traseul urcă pe drum forestier, pentru aprox 1,5 km pe valea Rusca, apoi pt. încă 1,5 km pe potecă abruptă prin pădure, până în Culmea Tătarului .

Pe trunchiurile arborilor pot fi văzute găuri de specii de ciocănitori precum: ciocănitoarea neagră (Dryocopus martius) şi ciocănitoarea de munte (Picoides tridactylus). Prin crenguţele cu ace se ascund și piţigoi moțați (Parus cristatus) şi de brădet (Parus ater). 

După urcuşul prin pădure, ajungem pe Culmea Tătarului, iar până pe Vf. Tihu se mai face aprox. 1 h (2.5 - 3 h până în creastă). De pe Vârful Tihu (1799 m) se deschide o panoramă superbă către văile din jur şi celelalte creste ale Călimanilor.

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Rusca-Culmea Tătarului (acces Vf.Tihu) în Mureş, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră