Touristik Label - 815MN24: Sălard(DN15)-Lunca Bradului

Circuitul Sălard - Lunca Bradului, prin Poiana Obcinelor.
Traseul 24 Punct Galben este un semi circuit al zonei Sălard - Lunca Bradului (Valea Mureșului), care urcă la cca. 900 de m (Poiana Obcinelor), de unde avem o priveliște frumoasă asupra crestelor semețe ale Călimanilor.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
10,74km
Durată
3:30-4:00h
Urcare
591m
Coborâre
585m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de pe DN15, din aceeaşi parcare cu traseul 23 (PR) iar primii câţiva zeci de m din urcarea abruptă sunt comuni. Poteca face dreapta apoi, trece un mic pârâiaş iar pentru aprox. 500 m merge pe un drumeag, aproape în plat trecând pe lângă nişte case şi cabane. După aprox. 700 m de la plecare, se face brusc stânga, viraj din care începe o urcare abruptă pe o păşune, iar apoi se intră în pădure unde urcarea devine mai lină. Aprox. la km 2,3 se ajunge la un izvor (spre dreapta marcajului) şi la intrarea intr-o poiană pe care localnicii o numesc Poiana Sărăcin. Se urcă 500 m prin această poiană până se intersectează perpendicular un drum de tractor unde se virează dreapta. Se urmează acest drum, prin pădure pentru aprox. 2 km, iar după un viraj spre stânga, pe liziera pădurii se ajunge într-o poiană mare, cunoscută sub numele de Poiana Obcinelor sau Poiana Fântânel. Se merge în continuare pe liziera pădurii iar apoi se coboară pe o păşune intersectându-se un drum forestier pietruit unde se face dreapta, distanţa parcursă de la plecare, fiind aici aprox. 5,3 km. Se continuă coborârea pe acest drum pentru încă 3 km, după care se intersectează drumul forestier Fântânel (cu Valea Fântânel) şi traseul 25 (CG). Se virează dreapta şi se mai coboară 3,5 km până în localitatea Lunca Bradului la şoseaua asfaltată DN15, la aprox. 3 km în amonte (spre Topliţa) faţă de originea traseului.

Etape

Sălard(DN15)-Poiana Sărăcin-Lunca Bradului

Descriere

 

Traseul 24 PG face legătura între Sălard și Poiana Obcinelor, un punct de belvedere asupra Călimanilor. De aici se coboară pe Valea Fântânel în localitatea Lunca Bradului. Este un traseu destul de solicitant, cu cca. 600 de m diferențe de nivel, în aprox. 3.5 - 4 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Se spune că în apropierea satului Sălard se află cea mai spectaculoasă porţiune a Defileului Mureşului. Aici povârnişurile repezi ale munţilor, versanţii foarte apropiaţi, fac să nu rămână loc decât pentru albia Mureşului şi şosea. Traseul porneşte din aceeaşi parcare cu PR (traseul 23), de la drumul național, pe o potecă abruptă care urcă prin pădurea de amestec: fag, molid, brad și paltin de munte. După urcarea abruptă, un segment mai lin prin pădure ne duce la un izvor, apoi la un luminiș, pe care localnicii îl numesc Poiana Sărăcin. 

La capătul de sus al poienii intersectăm un drum de tractor care ne conduce prin pădure pentru aprox. 2 km până într-o poiană mare, Poiana Obcinelor sau Poiana Fântânel. Merită să facem un popas și să admirăm priveliștea frumoasă asupra crestelor semețe ale Călimanilor. Traseul continuă prin pășuni, spre valea Fântânel, ajunge la drumul forestier Fântânel și coboară 3,5 km până în localitatea Lunca Bradului la şoseaua asfaltată, la aprox. 3 km în amonte (spre Topliţa) față de punctul de pornire.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Sălard(DN15)-Lunca Bradului în Mureş, Călimani este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră