Touristik Label - 219MN52: Lacu Roşu - Cheile Bicăjelului - Lacu Roşu

Circuitul Lacu Roşu - Cheile Bicazului - Cheile Bicăjelului
Traseul 52 Bandă Galbenă este un frumos itinerar în circuit ce străbate Cheile Bicazului, una dintre cele mai frumoase zone carstice din România și Cheile Bicazului Mic (Bicăjelului), mai puțin accesibile turiștilor, sălbatice și la fel de frumoase. Acestea din urmă se pot parcurge atât prin apă cât și pe malul stâng al pârâului, după pofta fiecăruia.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
10,75km
Durată
5:00-5:15h
Urcare
664m
Coborâre
683m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Lacu Roşu pornim pe drumul asfaltat prin Cheile Bicazului 5 km. În dreptul Podului Ungurilor o luăm la dreapta de-a lungul pârâul Bicăjel intrând în Cheile Bicăjelului. Traversăm un pod suspendat apoi urcăm pe malul din stânga al pârâului. După 500 m traversăm din nou pârâul Bicăjel intrând în pădure pe o urcare mai uşoară. În scurt timp ieşim din pădure ţinând constant dreapta (sud). După ce trecem de case începem o urcare pe o pantă constantă, înierbată, urmând ca apoi să ne întâlnim cu drumul de pământ. Ţinem drumul de pământ până ne intersectăm din nou cu pârâul Bicăjel pe care-l traversăm. Urmează o urcare de 900 m urmând ca apoi sa ne intersectăm cu trasele PR şi TG. Trecem de Şaua Vereşcheu apoi în 1 km ajungem la Lacu Roşu.

Etape

Lacu Roşu - Cheile Bicazului (Podul Ungurilor) - Cheile Bicăjelului - Şaua Vereşcheu - Lacu Roşu

Descriere

Traseul 52 BG face un frumos circuit, pe alocuri antrenant, prin Cheile Bicazului și Cheile Bicăjelului, cu vederi pitorești spre pereții de stâncă și micile cascade ale Bicăjelului. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 700 m diferențe de nivel, în cca. 5 - 6 h de drumeție. Iarna traversarea cheilor Bicăjelului nu este recomandată.. 

Despre legendele zonei Lacul Roșu puteți afla mai multe din descrierea traseului 46. Pornim de la fermecătorul lac de baraj natural, Lacul Roșu spre Cheile Bicazului, pe drumul asfaltat DN 12C. Intrarea în Chei este marcată de stânca "Turnul Porţii" şi Făgetul Ciucului, apoi străbatem valea cu pereţi de stâncă impresionanți, între 100 şi 350 m înălțime. În stânga se află Grădina Zânelor, grup de stânci unde pot fi văzute capre de munte, iar pe dreapta se află peretele de alpinism Lacrima Stâncii.

Ajungem la gura pârâului Cupaş, unde întâlnim varianta PA (traseul 56) - ce urcă prin cheile Cupaşului și pe vale, până sectorul nordic de creastă al Munților Hășmaș (traseul 44), cu Culmea Cupaș (traseul 59), Avenul Licaș și Muntele Licaș (traseul 49). De aici, drumul se îndepărtează de vale și ajunge la Poarta de Piatră - creată artificial atunci când s-a excavat drumul. După câteva serpentine vedem Piatra Altarului (traseul 60) - cu trasee de cățărare pentru alpiniști, apoi ajungem la varianta TG (traseul 54) spre Piatra Poienii (Maria). 

Până la tunelul vechi lângă care s-a construit un alt tunel modern, în zona unde apele Bicazului se prăvălesc în câteva cascade mici, ajungem la gura pârâului Lapoş, loc unde pornește unul dintre cele mai spectaculoase trasee ale zonei - varianta TR (traseul 60) prin Cheile Lapoșului, pe sub Piatra Altarului și Piatra Cupaș. 

Ieșim din tunel în zona "Serpentina Mare" pe versantul nordic al Pietrei Poienii (Maria), unde drumul coboară 50 m alt, apoi trecem prin Poarta Iadului, unde pereții aproape se ating. Când ajungem sub Podul Ungurilor, traseul părăsește drumul și intră în cheile Bicazului Mic (Bicăjelului). Acest segment străbate malul din stânga pârâului, într-o zonă sălbatică unde turiștii ajung mai rar (față de zona comercială a Cheilor Bicazului), dar la fel de frumoasă. Cei dornici de adrenalină pot traversa și pe vadul apei. Vara, pe timp frumos traversarea nu reprezintă o problemă, dar în rest, poate fi dificilă, dacă nu imposibilă. 

De-aici poteca traversează din nou apa și străbate pădurea, în urcuș domol spre drumul de pământ din Poiana Surducel. Ținem acest drum până ajungem la un alt sector îngust de chei ale Bicăjelului (capătul sudic al cheilor), apoi traversăm pârâul și urcăm abrupt până la capătul poienii Vărăriilor. Aici întâlnim din nou TG (traseul 54) care coboară pe Drumul Vărăriilor - dinspre Piatra Maria și PR (traseul 48) care continuă de aici pe Valea Bicăjelului spre Cheile Duruitoarei - La Bechet, o altă zonă carstică frumoasă din zona Cheile Bicazului - Lacul Roșu.  Din Poiana Vărăriilor continuăm pe un drum secundar, înapoi la drumul național care ne conduce în stațiunea Lacul Roșu, înapoi la punctul de start.

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Lacu Roşu - Cheile Bicăjelului - Lacu Roşu în Neamţ, Harghita, Giurgeu-Hăşmaş este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului Radu Tasca

Un traseu de dificultate usoara spre medie, ascuns de aglomeratia din cheile Bicazului sau lacul Rosu. Fiind un circuit se poate parcurge din 2 directii, varianta aleasa de subsemnatul fiind din lacul Rosu catre cheile Bicajelului prin saua Verescheu si retur prin cheile Bicazului. Un traseu natural si salbatic, cu peisaje mixte de munte si vai si cu portiuni mixte de padure si poieni dar si traversi prin curtile localcnicilor.

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, Iulie 25, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră