Touristik Label - 609MN05: Staţiunea Durău - Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia

Legătura Stațiunea Durău - Cabana Dochia, pe la Cascada Duruitoare
Traseul 5 Cruce Roșie este traseul de legătură între staţiunea turistică Durău și Cabana Dochia (1.760 m), unul dintre primele trasee marcate în Masivul Ceahlău. Avem ocazia să admirăm abrupturile Pietrei Ciobanului şi Toaca, Cascada Duruitoarea, "Piatra Lăcrimată", staţiunea Durău s.a. Traseul este dificil și se face de regulă la coborâre. Nerecomandat iarna pe porțiunea Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,50km
Durată
3:30-5:00h
Urcare
1240m
Coborâre
310m
Vârf
1784m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Staţiunea Durău, din faţa sediului Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău, traversăm pe un podeţ Pârâul Nicanului și urcăm în mai puţin de 10 minute piciorul ce străjuiește pe stânga pârâul până ajungem în DJ 155F. După ce traversăm drumul, intrăm din nou în pădure și urcăm mai întâi în pantă ușoară, apoi din ce în ce mai accentuată printre blocurile de stâncă desprinse din abrupt. După aproape o oră de mers ajungem în Poiana Vesuri, la 1.189 m altitudine. Traseul către Duruitoarea se îndreaptă către sud-vest, traversând mai întâi câteva luminișuri. Apoi continuă prin pădure, poteca fiind mărginită pe stânga de blocurile de stâncă desprinse din abrupturile de piatră ale Vârfului Toaca și Pietrei Ciobanului. Traversează câteva pâraie, ultimul obstacol fiind Râpa Pârâului, după care coboară lin către Pârâul Rupturi, al cărui curs este Cascada Duruitoarea. Situată la 1.218 m altitudine, cascada este formată din două trepte despărţite de un prag săpat în stâncă. Cascada are 25 m. Lângă cascadă a fost amenajat un loc cu măsuţe și băncuţe pentru popas. Plecând mai departe de la cascadă, urcăm până sus pe platou, traseul depărtându-se mai întâi de pârâu spre stânga până la Poiana Scăiuș (1.400 m), după care traversează partea superioară a abruptului Râpei Ariniș și ajunge în Poiana Ariniș (1.651 m). Suntem aproape de limita superioară a pădurii care, după ce urcă puţin, face loc jnepenișului și apoi pajiștii subalpine. Spre stânga zărim mai întâi steiurile ce par aproape inaccesibile ale Pietrei Ciobanului și Vârful Toaca (1.904 m) în continuarea lor. Ajungem la intersecţia cu traseul marcat cu bandă albastră care vine de pe Jgheabul lui Vodă. De aici, trecând pe lângă Piatra Lăcrimată, ajungem în mai puţin de o jumătate de ora la Cabana Dochia.

Etape

Staţiunea Durău - Poiana Vesuri - Cascada Duruitoarea - Curmătura Piciorul Șchiop - Cabana Dochia

Descriere

Traseul 5 CR face legătura între staţiunea turistică Durău și Cabana Dochia, vizitând Cascada Duruitoarea, abrupturile Pietrei Ciobanului, Toaca, "Piatra Lăcrimată" și Bâtca lui Ghedeon, toate încărcate de legende interesante. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 1200 m diferențe de nivel, în aprox. 3-5 h de drumeție. Iarna, accesibil  în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii, periculos pe porțiunea Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia.

Traseul turistic, denumit şi "traseul Duruitoarei", începe din Staţiunea Durău, din faţa sediului Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău, lasă în stânga traseul de creastă spre Vf. Toaca (traseul 4) traversează un pod de beton și urcă piciorul ce străjuiește pe stânga un pârâu mic, apoi traversează drumul județean Durau – Izvorul Muntelui (parţial practicabil în momentul de faţă). În pădurea și poienile din zonă se pot observai diferite specii de ciocănitori: ciocănitorile pestriţe şi ciocănitoarea neagră, păsări răpitoare de noapte (între care bufnița) și viezurele sau bursucul (Meles meles).

Lăsăm în spate imaginea de ansamblu a staţiunii Durău și ajungem după cca. 1h la "Poiana Viezuri", la intersecția cu poteca turistică TG ce vine de la cabana Fântânele (traseul 9). De aici poteca continuă aproape pe curbă de nivel, apoi se strecoară anevoios printre blocuri mari de conglomerate desprinse din abrupturile Pietrei Ciobanului şi Toaca și ajunge la albia pârâului Rupturi, unde se aude zgomotos, cascada "Duruitoarea". Pe pârâul Rupturi, cu obârşia la marginea platoului central, sunt mai multe praguri, dintre care două mai mari formează cascada Duruitoarea (1021 m alt.), care depășesc 20 m. În anotimpul de primăvară, odată cu topirea zăpezilor creşte şi debitul pârâului, cascada fiind cu adevărat spectaculoasă. Aici e bine de luat un răgaz pentru urcușul solicitant care urmează.

Traseul continuă prin stânga cascadei, urmând o pantă abruptă, pe o potecă amenajată cu scări şi balustrade de lemn (nerecomandată iarna), locuri în care putem întâlni numeroase specii de plante rare precum brusturul negru sau viorele galbene (Viola biflora). Când copacii se răresc, se iese în "Poiana Scăiuş", apoi se urcă pe piciorul de munte de sub Piatra Ciobanului, cu un orizont panoramic spre valea pârâului Schit şi mai departe, spre Munţii Bistriţei. 

De aici poteca traversează partea superioară a abruptului Râpei Ariniș, unde găsim amplasate câteva cabluri pentru siguranţă și ajungem la Polița cu Ariniș (1.651 m). Continuăm urcare pe sub Piciorul Şchiop spre zona platoului alpin, unde se poate face un popas pentru a se admira Piatra Ciobanului şi vârful Toaca, zonă cui mici tufişuri de afine.

De la marginea golului alpin, poteca urcă în curmătura Piciorul Şchiop (1772 m), la intersecția cu traseul BA (traseul 8) care vine de pe Jgheabul lui Vodă, dinspre V. Bistrei (Bicazul Ardelean). Mai avem mai puțin de o jumătate de oră până la Cabana Dochia și trecem pe lângă Piatra Lăcrimată, neclintită în bătaia vântului, cu chipul unui om care plânge. Asemenea celorlalte stânci ale Ceahlăului, Piatra Lăcrimată are și ea legenda ei.

Cabana Dochia este principala cabană din Munţii Ceahlău, bază de cazare la mare altitudine, prima cabană turistică construită în Carpaţii Orientali (1913). De-a lungul timpului au fost efectuate importante lucrări de restaurare, în prezent, fiind una din cele mai moderne cabane montane din Carpați. Putem reveni în Durău pe marcaj BR (traseul 4) care vizitează Piatra Ciobanului, piramida Vf. Toaca, stânca Panaghia şi "Cușma Dorobanţului”, unele din cele mai pitorești formațiuni stâncoase din țară.

Observații

Nerecomandat iarna pe porțiunea Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Staţiunea Durău - Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia în Neamţ, Ceahlău este un traseu de Drumeţie mediu.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului iuliavetisan

Eu am facut acest traseu in sens invers, pentru ca am urcat pe banda rosie si am coborat pe acesta.

Strict acest traseu este unul solicitant atat la coborare cat si la urcare. Multe pietre, radacini de copaci si foarte multa umezeala ceea ce duce la alunecarea papucilor.

Recomand echipament adecvat.

Traseu încheiat la data de: 
Sâmbătă, August 22, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră