Drumul alb din Padiș spre Rezervația Vârful Cârligate

Culmea Cârligate este un platou abrupt ce domină partea nord-vestică a Padişului și oferă vederi ample
 spre culmea Carligate - Marius Turc

 

Culmea Cârligate - cadru geografic

Impunătoare și impresionantă, Culmea Cârligate - Vf. Cornul Munților se individualizează prin aspect ca un platou foarte abrupt spre sud (zona Padiș) și mai domol spre nord (Valea Drăganului și stațiunea Stâna de Vale). De pe Culmea Cârligate se deschide un orizont larg atât asupra zonei Șesu Padiş cât şi asupra unei mari părţi din Apuseni:

Culmea Carligatele - Timea Izsak, Parcul Natural Apuseni

-spre nord: Valea Drăganului străjuită la dreapta de culmea principală a Masivului Vlădeasa (cu vârfurile Buteasa, Briţei şi Vlădeasa, înalt de 1.836 m); pe stânga avem vârfurile Bohodei (1.654 m) şi Poieni (1.627 m) pe lângă care trece drumul de culme către Stana de Vale.

Citește și Masivul Vlădeasa – bastionul nordic al Apusenilor

-spre vest: Valea Aleului şi cele două Măguri ce o separă de Depresiunea Beiuşului (Măgura Guranilor şi Măgura Fericii)

-spre est: Valea Someşului Cald şi afluenţii săi, flancați de Măgura Vânătă, Dealul Alunu, Runcu Ars și alte măguri calcaroase cu numeroase obiective speologice importante (complexuri carstice, peșteri, avene, izbucuri etc) - vezi Sistemul carstic Peștera Cerbului - Avenul cu Vacă, ori Complexul Carstic din Valea Ponorului

- spre sud: Platoul Padiş la marginea căruia se ivesc vârfurile Vărășoaia, Piatra Boghii, Biserica Moţului, Bătrâna, Glăvoaia, Pietrele Galbenei etc. Sub abruptul Carligate se desfășoară Valea Bulz, care coboară în pantă abruptă spre Valea Boga, intersectandu-se în apropierea satului de vacanta Boga.

Citește și Minunile Apusenilor - Platoul Padiș

Culmea Cârligate este inclusă în traseul de creastă de tip magistrală (marcat Bandă Roșie) care leagă staţiunea Stâna de Vale de Vf. Cucurbăta Mare (Bihorul), trecând prin zona Șesul Padiș și zona campingului din Poiana Glăvoi, cunoscut sub denumirea de „La Grajduri”.

Citește și Munții Bihor - Apusenii la cel mai înalt nivel

În zona Vârfului Cârligați găsim rezervația naturală de tip botanic Vârful Cârligate(le), cu specii de floră sălbatică ocrotite: garoafa de munte, ghințură punctată ori bulbucul de munte. 

 

Despre Complexul Turistic Padiș

Complexul Turistic Padiș este mai degrabă un vis ambițios, cu scopul de a valorifica una dintre cele mai atractive destinații turistice din Munții Apuseni: zona platoului Padiș - cel mai complex sistem carstic al României.

Deși există un drum asfaltat dinspre Pietroasa (și satul de vacanță Boga), zona Șesul Padiș - Platoul carstic Padiș nu are la momentul actual statut de complex turistic. În zonă există un operator privat denumit Popas Turistic Padiș, cu o cabană de tip pensiune, restaurant și căsuțe de vacanță. Mai există și alte câteva facilități, precum Pensiunea Brădet, Cabana și Pensiunea Padiș, Cabana Simiriam, La 5 căsuțe, însă nu pe măsura unui complex turistic în adevăratul sens al cuvântului. 

Complex Turistic Padiș - Florin Memete

Citește și Frumosul Padiș: Ghețarul Focul Viu - Piatra Galbenei - Avenul Borțig

 

Accesibilitate:

Pentru o drumeție în zona Platoului Padiș se poate ajunge dinspre:

-Oradea sau dinspre Ștei (pentru turiștii care vin dinspre Alba-Iulia, Deva, Arad), prin Pietreasa - drum asfaltat integral

-Cluj-Napoca și Gilău, prin Doda Pilii - Ic Ponor - drum județean nemodernizat, greu accesibil pe ultimii 5 km, doar 4x4 (mașini de teren).

Trasee în zona Șesu Padiș - Complex Padiș:

- Circuitul Măgura Vânătă: Complex turistic Padiş - Măgura Vânătă - Şaua Vărăşoaia, marcaj Triunghi Galben, apoi Bandă Albastră Şaua Vărăşoaia - Complex turistic Padiş.

- Complex turistic Padiş - spre Poiana Călineasa, peste Vf. Bătrâna - marcaj Bandă Albastră 

Citește și Poiana Călineasa - la pas printre colibele de vară ale moților

- Incursiune pe Vf. Biserica Moțului (1466 m), nemarcat dar cu o potecă clară

Platoul Padiș vazut de la Biserica Moțului - Daniel Morar

- Circuitul Gropii De La Bârsa: Complex turistic Padiş - Şesul Padiş - Uvala Bălileasa - Gheţarul de la Bârsa - Peştera Neagră, marcaj Bandă Galbenă, apoi Punct Galben spre Complex turistic Padiş, via Poiana La Grajduri (Glăvoi).

- Circuitul Văii Galbena: Complex turistic Padiş - Poiana La Grajduri (Glăvoi) - Gheţarul Focul Viu - Poiana Florilor - Cheile Galbenei - Izbucul Galbenei - Avenul Borţig - Poiana Ponor - Complex turistic Padiş, marcaj Punct Galben

- Circuit Pietrele Boghii: Şesul Padiş - Vf. Piatra Boghii - Peştera Şura Boghii, care se suprapune cu o potecă educativă a Parcului Natural Apuseni, marcaj Punct Roșu, apoi Punct Roșu Dublu: Vf. Piatra Boghii - Peştera Padiş.

Peștera Padiș are aspect de galerie descendentă și pătrunde sub Muntele Boghii, iar explorarea ei se face cu echipament specific și cu surse de lumină. Revenirea în Şesul Padiş, finalizând circuitul, se face pe o potecă nemarcată, amenajată cu panouri tematice.

 

Trasee cu pornire de la Cabana Vărășoaia, la 40-50 min de Padiș:

- Circuit Cetăţile Rădesei: Cabana Vărăşoaia - Peştera Cetăţile Rădesei - Poiana Rădesei, marcaj Punct Roșu - doar la ape mici, de obicei în timpul verii 

- Circuit Cheile Someșului Cald: din Poiana Rădesei, situată la capătul Cetățillor Rădesei, pornește un alt traseu marcat Punct Roșu care străbate Cheile Someşului Cald, un sector spectaculos, din păcate afectat de căderi masive de arbori după furtuna din toamna 2017 

Cabana Vărășoaia se află la la 45-50 min. de Padis, în direcția Cetățile Rădesei și poate fi folosită de cu primăvară (aprilie-mai) până toamna târziu, ca punct de plecare spre Culmea Cârligate. Dispune de căsuțe cu baie la comun ori baie proprie, și este locul ideal pentru relaxare în liniște, sub Calea Lactee.

Cabana Varasoaia - Calatori prin Romania

În Poiana Vărășoaia, la mică distanță de cabană, câteva doline se umplu cu apa din subteran și astfel se formează lacuri carstice, între care cel mai mare - Tăul Vărășoaia, foarte pitoresc, înconjurat de molizi răzleți. 

Taul Varasoaia - Calatori prin Romania

 

Drumeție Padiș - Culmea Cârligate pe timp de iarnă

Pentru a gusta din plăcerea drumețiilor prin zăpezile de iarnă trebuie să ai o condiție fizică bună, echipament potrivit (îmbrăcăminte în straturi, bocanci de munte impermeabili, parazăpezi, mănuși, cagulă, buffuri + opțional, bețe de trekking și rachete de zăpadă, în funcție de mărimea stratului de zăpadă) și cunoștințe bune de orientare în teren.

Citește și Despre îmbrăcatul în straturi

De asemenea este recomandat să ai un termos cu băutură caldă, mici gustări, telefon cu acumulator încărcat și o aplicație GPS, frontală. Documentează cu atenție elevația, durata și condițiile meteo înainte de a porni în drumeție!

Citește și Totul despre aplicația Munții Noștri

Odată ajunși în Șesul Padiș, începem incursiune prin zăpezile virgine în peisaj superb. 

Șesul Padiș - Marius Turc

Urmăm drumul spre Cabana Vărășoaia, pe marcaj Bandă Roșie.

Spre Cabana Vărășoaia - Marius Turc

La puțin timp, traversăm o primă culme, brăzdată de urmele snowmobilelor.

Urmele snowmobilelor - Marius Turc

Dincolo de această culme, continuăm printre stâne și sălașe de vară pitorești.

Printre stâne si sălașe de vară - Marius Turc

Și câte-o căbănuță izolată - Marius Turc

Drumul alb ne poartă pașii printre nămeți spre Poiana Vărășoaia.

Drumul spre Poiana Vărășoaia - Marius Turc

Unde găsim Cabana Vărășoaia, în straie de iarnă. 

Cabana Vărășoaia - Marius Turc

Cabana Vărășoaia - Marius Turc

Platoul este plin de doline, iar Tăul Vărășoaia stă ascuns sub zăpadă.

Doline si pâlcuri de brazi în Poiana Vărășoaia - Marius Turc

La stânga potecii avem traseul spre Amfiteatrul Pietrele Boghii.

Traseul spre Pietrele Boghii - Marius Turc

În poiana întinsă găsim sălașele de vară ale localnicilor.

Sălașe de vară - Marius Turc

Printre sălașe de vară Poiana Vărășoaia - Marius Turc

Primul impact cu culmea Cârligate. 

Continuăm printre căsuțe risipite pe deal și pe cărarea albă dintre brazi.

Cărări albe - Marius Turc

Apoi salutăm Cornul Munților, ivit în depărtare.

Cornu Munților - Marius Turc

Din Poiana Piatra Arsă începem urcarea mai aprigă spre Vârful Cârligate.

Poiana Piatra Arsă - Marius Turc

Spre Vârful Cârligate - Marius Turc

Orizontul se deschide amplu spre culmile Bihorului.

Urcarea spre Varful Carligate - Marius Turc

Iar odată ajunși pe culme, ne bucurăm de priveliștea splendidă.

 Cornu Munților si Vârful Cârligați - Marius Turc

Varful Cornul Muntilor si in fundal varful Bihorul Mare - Iozsef Felvinczi

 Culmea Cârligate între ceata si soare - Marius Turc

Țelul a fost atins, rămâne doar să ne bucurăm de priveliști, apoi să revenim la mașini.

Culmea Cârligate - Ioan Benea Jurca

Sperăm că ți-a plăcut acest articol și ți-a dat inspirație pentru noi drumeții, descoperind obiectivele din zona Șesu Padiș - Culmea Cârligate - cu hărțile de drumeție MN17 Munții Bihorului - Platoul Padiș și MN13 - Harta Munților Vlădeasa

 

Redactare și format: Manu Muntomanu

Photo Credit: © Marius Turc, Ioan Benea Jurcă & more

 

Citește și Satul de vacanță Vârtop, aproape de Groapa Ruginoasă

Culmea Cârligate, văzută de la Groapa Ruginoasa - Marius Turc