Touristik Label - 615MN29: Valea Ilvei-Şaua Nicovală

Legătura Valea Ilvei - Şaua Nicovală (sub Vf. Răţiţiş)
Traseul 29 Cruce Roșie este unul din traseele principale de acces în creasta Călimanilor dinspre Valea Mureşului (sub Vf. Răţiţiş), mai rar folosit datorită lungimii și dificultăților din teren. Din localitatea Lunca Bradului urmăm drumul forestier bine întreţinut Valea Ilvei până la Gura Văii Ilişoara, apoi urmăm valea Ilișoara și pârâul Cucuberţul Mare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
20,36km
Durată
7:00-9:00h
Urcare
1452m
Coborâre
220m
Vârf
1923m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul este unul de acces în creasta Călimanilor, cu menţiunea că prezintă zone dificile şi sălbatice. Accesul se face pe la vărsarea Văii Ilişoara în Valea Ilvei, aprox. la km 5 al traseului 27 (CA) care pleacă din localitatea Lunca Bradului. Primii 10 km sunt pe drum forestier pietruit, pe Valea Ilişoarei Mari, după care se ajunge la gura pârâului Cucubertul Mare, unde se virează stânga, pe lângă o cabană. Urcarea continuă pe Valea Cucubertului pt. încă aprox. 2 km, după care intră în pădure, din nou spre stânga. De aici începe o porţiune mai dificilă, complet împădurită, de aprox. 3 km şi 500 m diferenţă de nivel pozitivă. Poteca nu este evidentă în multe zone, şerpuieşte printre copaci, zone de vegetaţie înaltă şi desiş / zmeuriş. Traseul este bine marcat în această porţiune, dar tot necesită extra atenţie. După cei 3 km, care ar putea lua chiar 2-2,5 ore pentru a fi parcurşi, se ajunge în Poiana Drăguşu. Poiana trebuie traversată perpendicular, ţinând cât mai mult mijlocul pe toată lungimea ei, aprox. 800 m, trecând prin stânga unei rămăşiţe de casă de lemn, casă pe care se întâlneşte singurul indicator de direcţie CR din poiană. Se intră din nou în pădure pentru încă 1 km, după care poteca iese în gol alpin, la aprox. 1650 m altitudine. De aici se mai urcă 3,5 km până în Şaua Nicovală, destinaţia traseului, traversând cu 200 m înainte de final, drumul pietruit care vine din Gura Haitii către Vf. Răţitiş. Din Şaua Nicovală, situată la 1910 m altitudine se mai fac aprox. 30 de minute până pe Vf. Răţitiş, urmând marcajul principal de creastă BR.

Etape

Valea Ilvei-Valea Ilişoara Mare-Valea Cucuberţul Mare-Poiana Drăguşu-Şaua Nicovală

Descriere

Traseul 29 CR face legătura între Valea Ilvei și Șaua Nicovală (creasta Călimanilor), pe un traseu cu zone dificile și sălbatic (în partea sa superioară). Este un traseu destul de solicitant, atât din prisma lungimii cât și a celor peste 1400 m diferențe de nivel, în aprox. 8 - 9 h de drumeție. Traseu nerecomandat iarna pe sectorul superior 

Din localitatea Lunca Bradului, urmăm şoseaua ce duce spre Topliţa prin defileul Mureşului, apoi intrăm pe drumul forestier foarte bine întreţinut, pe Valea Ilvei (vezi descriere traseul 27). După aprox 5 km, la vărsarea Văii Ilişoara în Valea Ilvei, se urmează drumul forestier pietruit Valea Ilişoarei Mari până la gura pârâului Cucuberţul Mare (cca. 10 km). Aici există o parcare largă și o cabană forestieră, loc unde se poate campa. De aici se urmează Valea Cucuberţului, apoi se intră în pădurea care se lasă din Vf. Drăguşu până la potecă.

Străbatem un sector mai dificil de aprox. 3 km şi 500 m diferenţă de nivel, unde în multe zone, se poate pierde poteca care şerpuieşte printre copaci. Zone de vegetaţie înaltă, doborâturi și zmeuriş. Spre creastă, ajungem în Poiana Drăguș, unde urmărim marcajul aplicat pe rămăşiţele unei case de lemn și continuăm până în Șaua Nicovala.

De aici se poate aborda urcarea pe Vf.Răţitiş (cca 30 de min), pe traseul de creastă BR (traseul 1)

Observații

Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Valea Ilvei-Şaua Nicovală în Mureş, Călimani este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră