Apusenii sunt extrem de diversificați ca peisaj, iar cheia Râmețului este un ținut de calcare ce merită explorat vara atât prin apă cât și pe versanți.
Cheile Tureni (formate pe Valea Racilor), alcătuite din calcare de vârstă jurasică, constituie ultimul bastion al Apusenilor, la limita cu Depresiunea Colinară a Transilvaniei.
Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai atractive destinații turistice din România. Din Rimetea pornesc trasee spre Colții Trascăului și Piatra Secuiului, Grota Studenților, Minele de Fier Medievale, Ardașcheia și Vf. Ugerului.
Mai puţin înalţi şi dificili decât Făgăraşii sau Bucegii, Munţii Apuseni nu sunt cu nimic mai puţin spectaculoşi. Partea frumoasă este că oferă trasee numai bune pentru începători.
Din Colțești și Izvoarele pornesc trasee spre Cetatea Colțești, Vf. Ardașcheia și Vf. Ugerului, Cheile Siloșului, Cheile Plaiului ori Cheile Bedeleului.
Mai puţin înalţi şi dificili decât Făgăraşii sau Bucegii, Munţii Apuseni nu sunt cu nimic mai puţin spectaculoşi. Partea frumoasă este că oferă trasee numai bune pentru MTB.
Piatra Craivii domină prin poziţia sa toată zona înconjurătoare și, mai presus de atât, este un loc încărcat de istorie. Tot în zonă găsim și Lacul Ighiel